Poslanci EP protestujú proti výhradám svedomia

Päťdesiatštyri poslancov Európskeho parlamentu z viacerých poslaneckých frakcií a z rôznych členských štátov EÚ napísalo list premiérovi Mikulášovi Dzurindovi, v ktorom vyjadrili hlboké znepokojenie nad Zmluvou medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou o práve uplatňovať výhrady vo svedomí.

Medzi podpísanými nie je žiadny slovenský europoslanec. "Žiadame Vás, aby ste prehodnotili svoje plány podpísať a ratifikovať túto zmluvu," vyzývajú europoslanci Dzurindu. Ak táto zmluva bude ratifikovaná, bude podľa europoslancov v priamom rozpore so súčasnými povinnosťami Slovenskej republiky vyjadrenými v acquis communautaire. "Táto medzinárodná zmluva, ktorá by mala prednosť pred národnými právnymi nástrojmi Slovenskej republiky, by navyše určovala katolícke učenie ako najvyšší princíp na stanovenie výhrady svedomia. Sme hlboko presvedčení, že to je nevhodné a neospravedlniteľné," zdôrazňujú poslanci Európskeho parlamentu.

Europoslanci sa obávajú, že zmluva poškodí a podlomí proces budovania EÚ ako jedinečného politického subjektu založeného na princípoch a hodnotách vyjadrených v článku I-2 Európskej ústavy a v Charte základných práv Európskej únie. "Zmluvou by sa obzvlášť porušila zásada nediskriminácie, ktorú zakotvuje článok 13 Amsterdamskej zmluvy," pripomínajú poslanci. Podpísanie zmluvy so Svätou stolicou by bolo v jasnom rozpore so súčasnými právnymi záväzkami Slovenskej republiky ako členského štátu EÚ, domnievajú sa poslanci.

Článok 10 Charty základných práv Európskej únie, ktorá bude čoskoro ratifikovaná prostredníctvom Európskej ústavy, podľa europoslancov zaručuje slobodu svedomia a výhrady svedomia. Bude právne záväzná aj pre Slovensku republiku. "Na základe argumentov, ktoré uvádzame v tomto liste, sme pevne presvedčení, že podpísanie tejto zmluvy nie je ani vhodné, ani potrebné," píšu poslanci v liste premiérovi.

SME

obsah | svět - svet