EP kritizuje SR za diskrimináciu Rómiek

Hoci podľa neoficiálnych štatistík rómske ženy predstavujú štyri percentá celej slovenskej populácie, prakticky vôbec neprispievajú do politiky, ekonomiky a sociálneho rozvoja krajiny.

Realitou je, že stovky rokov čelili útlaku v dôsledku rasovej diskriminácie zo strany väčšinovej populácie a jednotlivých vlád, ktoré sa striedali pri moci na Slovensku.

Takéto hodnotenie o Slovensku priniesol v utorok seminár o postavení rómskych žien v krajinách strednej a východnej Európy, ktorý sa uskutočnil v bruselskom sídle Európskeho parlamentu. Rómske ženy na Slovensku nemajú prakticky žiadny prístup k vzdelaniu, pracovným príležitostiam, slušnému bývaniu či primeranej zdravotnej starostlivosti. Sú prakticky odsúdené na temný život bez skutočnej perspektívy, uvádza sa v materiáli, ktorý dostali účastníci seminára.

Podujatie zorganizovalo tzv. rómske fórum Európskeho parlamentu, ktorého iniciátorkou je maďarská europoslankyňa Katalin Levaiová. Účastníci seminára nekritizovali v utorok len Slovensko, podobná je podľa nich tiež situácia rómskych žien v Českej republike, Maďarsku, Bulharsku či Rumunsku.

Slovenskej vláde seminár okrem iného odporučil, aby prijala politiku pozitívnej diskriminácie a umožnila vzdelaným rómskym ženám získať zamestnanie v štruktúrach štátnej správy a zvýšila ich zapojenie do verejného života.

SME

obsah | svět - svet