Enge pojede v USA Indy Racing League

Automobilový závodník Tomáš Enge by si měl v příštích třech letech vyzkoušet sérii Indy Racing League. Jeho manažer Antonín Charouz podepsal v sobotu v USA tříletou smlouvu s automobilkou General Motors, která mu angažmá v americkém šampionátu zaručuje. Byl by to premiérový start Čecha v soutěži, stejný primát už drží Enge i v mistrovství světa vozů formule 1.

Před odchodem do zámoří byl měl liberecký pilot ještě dokončit své účinkování v mezinárodním mistrovství formule 3000. Před závěrečnými třemi závody mu patří průběžné šesté místo.

Na začátku příštího týdne čekají Engeho testovací jízdy na oválu v Chicagu s týmem Patrick Racing. "Není vyloučeno, že následně dojde ještě k dalším testům. Smlouva vstoupí v platnost od příští sezóny, nicméně ve smlouvě je klauzule, že General Motors může chtít Tomáše v podstatě ihned," uvedl Charouz na Engeho internetové stránce.

Americký automobilový gigant podle něj má do konce září možnost smlouvu vypovědět, po tomto termínu bude definitivně platná.

Třicet let úspěchů

Z týmu Patrick Racing odešel slavný závodník Al Unser junior, který počátkem července potvrdil, že končí ve 42 letech s kariérou. Dvojnásobný vítěz legendárního podniku 500 mil v Indianapolis se loni těžce zranil při jízdě na sněžném skútru a po návratu se mu nedařilo. V týmu Patrick Racing působí Unser dál jako poradce. Jediným jezdcem stáje je nyní Američan Jaques Lazier.

Stáj Patrick Racing dosáhla během třiceti let své existence řady významných úspěchů. Gordon Johncock a Emerson Fittipaldi v jeho barvách získali mistrovské tituly, celkem má stáj na kontě 45 vítězství a tři prvenství v závodu 500 mil v Indianapolis.

SPORT.CZ

obsah | svět - svet