Enge přišel kvůli marihuaně o titul

Šestadvacetiletý český automobilový závodník Tomáš Enge už není světovým šampiónem FIA v závodech F 3000.

Světová rada pro sportovní motorismus FIA jej na jednání v Paříži vyškrtla z výsledkové listiny GP Maďarska na Hungaroringu a odebrala deset bodů za vítězství. Po tomto závodě mu totiž byla zjištěna přítomnost zakázaných látek v moči, konkrétně marihuany, což potvrdil itest vzorku B. Český automobilový sport tak přišel o svůj historicky první titul mistra světa. Novým šampiónem se tak stal Francouz Bourdais, druhý je Ital Pantano a Enge klesl na třetí místo.

Podle oficiálního dokumentu, který FIA vydala po úterním zasedání, byla Engemu odebrána jezdecká licence s podmínkou na jeden rok. Prezident FIA Max Mosley Engeho také upozornil, že v příští sezóně musí počítat s častějšími dopingovými kontrolami, protože FIA si ho v tomto směru pohlídá.

"Samozřejmě to je pro mne zklamání, ale po tom, co jsem od oznámení, že v mém vzorku byla nalezena dopingová látka, zažil, je to i úleva. Jsem rád, že mohu dál závodit," říkal Tomáš Enge při telefonickém rozhovoru, zprostředkovaném mezi Paříží a Prahou. Enge před orgánem FIA zopakoval to, co řekl už mnohokrát, že si není vědom, jak se zmíněná látka do jeho těla dostala.

"V této sezóně jsem potvrdil, že mohu bojovat s absolutní špičkou F 3000 i závodů GT. Neudělal jsem za celou sezónu žádnou vážnou chybu. Titul jsem vyhrál na dráze, což mě těší. Samozřejmě plně respektuji rozhodnutí Světové rady, i když není lehké ho přijmout. O tom, zda se odvoláme, se rozhodnou vedení týmu Arden International a manažer Charouz po poradě s právníky," dodal. Antonín Charouz zdůraznil, že také akceptuje závěr Světové rady. "O tom, že zakázána látka v Tomášově těle byla, není pochyb. Jiná věc je, jak se tam dostala. Nemám důvod mu nevěřit, že ne jeho vinou. Zvážíme však, zda se odvoláme proti výši trestu."

Tvrdší trest zvrátili Mosley a Ecclestone

Jednání v Paříži byl přítomen jako jeden ze členů Světové rady i generální sekretář Federace automobilového sportu Autoklubu ČR Radovan Novák, který je ve světě uznávanou sportovní kapacitou a rozhoduje také na závodech F 1. "Jednání se zúčastnilo čtyřiadvacet členů rady. Po Tomášově vystoupení, v němž uvedl, že neví, jak se látka do jeho těla dostala, a litoval toho, co se stalo, byli někteří členové pro tvrdé tresty dvou až tří let zákazu závodění. Především Francouz Jacques Regis, který sledoval zájmy Bourdaise. O tom, že by Enge odešel jen s napomenutím, nemohlo být od začátku jednání ani řeči," řekl Právu z Paříže do telefonu Novák.

"Řekl jsem, že ho znám jako slušného jezdce, který nepije a nekouří a nikdy neměl problémy s drogami nebo zakázanými látkami. Prezident FIA Max Mosley zdůraznil, že pokud chce rada Engeho jako jezdce zničit, pak ať mu odebere licenci na tři roky. Pokud však chce mladého jezdce potrestat za chybu, jíž se dopustil, měl by se trest dotknout závodu, po němž byla v jeho moči nalezena zakázaná látka. K jeho názoru se přidal i šéf formule 1 Bernie Ecclestone, samozřejmě i já a další členové rady. Nakonec jednohlasně celý orgán, včetně Regise, zvedl ruku pro odebrání deseti bodů a podmínku na rok. Pro Tomáše i náš sport je to kruté, ale skutečně zpočátku byla na jednání atmosféra vůči němu mnohem nepříjemnější," dodal.

Co dál? Zatím USA

Po vítězství v Laguna Seca v závodech zámořského seriálu vozů Le Mans s Ferrari 550 Maranello týmu Prodrive čeká o tomto víkendu Engeho další závod na oválu v Miami. V zámoří pak pojede ještě jeden závod. Do USA také po jednání Světové rady odletěl. Co bude dál, se zatím neví. "Vedení týmu Arden International v čele s jeho šéfem Christianem Hrnerem stojí za mnou. Váží si, že jsem se postaral o první vítězství týmu a pomohl i k prvenství týmu v seriálu F 3000. Bylo mi nabídnuto, abych za tým startoval v F 3000 i v příštím roce. Co bude, o tom se teprve rozhodne," uvedl Enge. Naději na start v některém předním týmu F 1 vidí manažer Charouz jako mizivou. Přitom v Maďarsku a Belgii vedl tým BAR Engeho jako svého třetího jezdce pro případ, kdyby Villeneuve nebo Panis nemohli jet.

"I když jsme získali podporu několika stájí F 1, jezdců i dalších lidí, nevidím start v příštím ročníku příliš reálně. Možná ještě jako testovacího jezdce. Další jednání probíhají. Možný je i start v některém seriálu v USA nebo v německém prestižním seriálu cestovních vozů DTM. F 3000 nevidím reálně, i když ani tuto možnost předem nevylučuji," uvedl Charouz, jenž by měl podle informací Práva postavit v DTM svůj tým s vozem mercedes.

Bourdaise tento titul prý vůbec nezajímá

Sebastien Bourdais se nechal slyšet, že titul nezískal na dráze a rozhodnutí od stolu ho nezajímá. "Na dráze jsem ho nezískal a takhle pro mne nemá cenu," řekl. Tým Coloni podal po závěrečném závodě v Monze protest na první tři jezdce. Ten byl zamítnut, ale stáj se odvolala. Důvod je prostý, protože titul by mohl ještě získat jejich jezdec Pantano. Další změny v pořadí jsou však těžko předpokládatelné. Na Engeho straně stojí i bouřlivák F 1 Eddie Irvine: "Tomáš jednoduše mohl sedět v místnosti, kde lidé kouřili marihuanu. Mně se to stalo a jakmile jsem ji ucítil, odešel jsem.

Dá se snadno zjistit a v těle zůstává déle než jiné drogy. Rozhodně to však není prostředek ke zvýšení výkonnosti." Antonín Charouz uvedl, že nemohlo jít o nadýchání, protože naměřená hodnota byla daleko vyšší. "Látka Cannabis, jak se oficiálně nazývá, mohla do jeho těla přijít třeba v jídle nebo pití. Jezdci se stravují v hotelu. Mohl to být i nechtěný fór kamarádů, kteří mu dali takzvaný vítězný doutník a netušili, co mohou způsobit," hledal vysvětlení Charouz.

V Čechách by byl pouze napomenut

Charouz také prohlásil, že první fax, oznamující Engeho doping, přišel na FAS už 9. září a podle něho měla případ řešit národní federace. Druhý den přišlo sdělení, které odňalo rozhodnutí českému orgánu a předalo ho Světové radě pro sportovní motorismus. "Podle našich regulí by za první užití marihuany dostal jen napomenutí," zdůraznil představitel exekutivy Antidopingového výboru ČR MUDr. Jan Chlumský. "Některé sportovní federace berou marihuanu jako doping, jiné nikoliv. FIA nemá na takové případy jasný sazebník trestů. Není to však látka, která by pomohla ke zvýšení jeho výkonu, spíš naopak. FIA ji vede mezi zakázanými proto, že jezdec, který ji užil, může být nebezpečný nejen sobě, ale i ostatním," uvedl Chlumský.

"Pod vlivem marihuany dochází k ochabnutí vnímání času a prostoru. V těle však zůstává dlouho a nedá se přesně určit, kdy ji dotyčný užil. Dá se dostat do těla nejen kouřením, ale třeba i zapečená v koláčku nebo v müsli s mlékem, ale i jinými formami, kdy ji člověk, který látku nezná, ani nepostřehne. Za pár hodin se projeví nevolností a bolestmi hlavy," doplnil informaci MUDr. Jiří Presl z organizace Drop In. "S Tomášem jsme probrali den po dni za těch devadesát, kdy mohl mít látku v těle. Došli jsme ke třem obdobím, kdy mu bylo náhle nevolno a my jsme mysleli, že jde asi o úpal, ale dušoval se, že nic nebral ani nekouřil," uvedl Charouz.

O tom, zda se látka do jeho těla dostala vědomě či nevědomě, ví jen jezdec. V každém případě za zjištěný doping nese odpovědnost jen on.

KAREL FELT, PRÁVO

obsah | svět - svet