Egyptský tisk: Česká reportáž znevažovala islám

Česko se objevilo na titulních stránkách egyptských novin kvůli tomu, jak se v Evropě i u nás urážlivě referuje o muslimech. Texty vyšly minulé pondělí, tedy ve stejný den, kdy český ministr zahraničí Cyril Svoboda navrhl EU, ať žádá od muslimských zemí omluvu za ničení evropských ambasád.

Přední, státem vlastněné noviny Al Gomhuriah, Al Akhbar a The Egyptian Gazette zveřejnily texty o několik měsíců staré stížnosti ambasadorů arabských zemí v Praze. Týkala se reportáže České televize, v níž byly rozhovory s pražskými muslimy prostříhávány záběry z 11. září 2001 na hroutící se mrakodrapy v New Yorku.

Podle velvyslanců to znevažovalo islám. Anglicky psaný The Egyptian Gazette otiskl obsáhlý článek napsaný jeho redaktorkou s titulkem "Odhalujeme rozpory ve svobodě slova". Český případ je tam dáván do souvislosti s dánskými karikaturami proroka Mohameda, kvůli nimž se v islámském světě vzedmula vlna protestů.

Někteří z účinkujících byli v reportáži vykresleni jako sympatizanti teroristů. To vyvolalo protesty zdejších muslimů i zastupitelských úřadů Saúdské Arábie i dalších arabských zemí. Zpráva o těchto protestech se dostala do zpravodajství ČTK a tento týden, tedy i do egyptských novin.

"Převzali jsme článek z agentur. A zařadili jsme ho na titulní stranu kvůli současné citlivosti tohoto tématu. Jistě víte, jakou odezvu v arabských zemích mají dodnes dánské kresby proroka Mohameda," sdělil ve čtvrtek Ramdan Abd Elkader, šéfredaktor káhirského anglojazyčného listu The Egyptian Gazette, který patří do státem vlastněné mediální skupiny Al-Gomhuria.

Ta vydává stejnojmenný egyptský deník, který podle dostupných informací zprávu o pořadu ČT též otiskl na titulní stránce. V arabské zemi se takový článek - zvláště na titulní straně listu, který vychází pod dozorem státu - může stát rozbuškou pro lidové protesty.

Ukázala to nedávná kauza karikatur proroka Mohameda v dánských denících. Po jejich zveřejnění dav před ambasádami na Blízkém východě pálil dánské vlajky a ničil zařízení zastupitelských úřadů.

Pokojné demonstrace se konaly i v Egyptě. Právě do Egypta míří každoročně tisíce českých turistů. Egyptské noviny se navíc události věnovaly jen pár dní poté, co se ministr zahraničí Cyril Svoboda na zasedání Evropské unie zastal Dánska a požadoval pro ně odškodnění.

Přesto se podle Svobody čeští turisté nemusejí ničeho obávat. "Pokud jde o otištění toho článku v egyptských novinách, tak tu nevidím žádnou souvislost s mým vystoupením," řekl Svoboda.

Co odvysílala Česká televize?

Egypt i další arabské státy nyní s napětím čekají na verdikt Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, kam saúdský velvyslanec poslal stížnost na pořad České televize. Rada už s televizí zahájila správní řízení.

"Myslím si, že reportáž nebyla objektivní. Redaktor opatřoval informace skrytou kamerou, která by měla sloužit jako krajní prostředek. Nejsem si jist, zda ji použil správně," řekl člen rady Petr Pospíchal.

Redaktor Jiří Ovečka pronikl se skrytou kamerou do pražské mešity. Tam natočil jednoho z věřících, který teroristické útoky označil za hrdinství. Proložil to záběry z útoků na New York z 11. září 2001.

Reportáž v televizi se nelíbila ani egyptské konzulce v Praze Dině Elsehi. Ta ví i o aktuálním přetištění informací o reportáži v egyptských novinách. "Tu reportáž jsem viděla. Jsou tam záběry na čtení pasáží z Koránu v pražské modlitebně a pak záběry na místa z teroristických útoků, ale obojí spolu vůbec nesouvisí. Vyznělo to, jakoby všichni muslimové měli něco společného s teroristy, což není pravda," řekla Elsehi.

Češi však podle ní přesto nemusejí mít v Egyptě strach. "I protesty proti zveřejnění karikatur u nás byly zcela poklidné," upozornila konzulka.

JAKUB POKORNÝ, TEODOR MARJANOVIČ

obsah | svět - svet