Mikuláš Dzurinda môže byť Európanom roka 2002

Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda, ktorý bude stáť aj na čele budúcej vlády, je medzi 50 osobnosťami, ktoré prestížny bruselský týždenník European Voice nominoval na cenu Európan roka 2002.

Dzurindu nominovali v kategórii občan z krajiny mimo EÚ spolu s americkým ministrom zahraničia Colinom Powellom či ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Nominácia sa slovenskému premiérovi ušla za to, že "prežil ťažkú volebnú kampaň a dostal svoju krajinu na cestu k členstvu v EÚ". Z ďalších osobností je medzi päťdesiatkou nominovaných napríklad pápež Ján Pavol II. za svoju kampaň v prospech rozšírenia únie v Poľsku a presadzovanie kresťanských hodnôt. O titul politik roka budú bojovať napríklad francúzsky prezident Jacques Chirac, šéf nemeckej diplomacie Joschka Fischer či zavraždený holandský ultrapravicový politik Pim Fortuyn.

V kategórii najlepší európsky diplomat získali nomináciu generálny tajomník NATO George Robertson aj toľko kritizovaný predseda Európskej komisie Romano Prodi. Viacero jeho podriadených sa stretne v súboji o komisára roka. Okrem iných Margot Wallströmová (životné prostredie), Anna Diamantopuluová (sociálne veci), Franz Fischler (poľnohospodárstvo) a Chris Patten (vonkajšie vzťahy).

O víťazoch jednotlivých kategórií i celkovom víťazovi titulu Európan roka 2002 rozhodnú hlasovaním čitatelia týždenníka European Voice. Hlasovať možno aj cez internet na adrese www.ev50.com/noflash/vote.asp. Galavečer, na ktorom odovzdajú víťazom ceny, sa uskutoční 3. decembra 2002 v bruselskom Múzeu krásneho umenia. Vlaňajším Európanom roka sa stal spevák írskej skupiny U2 Bono za svoje úsilie o odpustenie dlhov najchudobnejším krajinám.

MARKIZA.SK

obsah | svět - svet