Český policejní důstojník v misi EU v Irák

Vysoký český policejní důstojník odcestoval ve čtvrtek do Bagdádu, kde se podílí na misi Evropské unie. Cílem operace je zajisti výcvik a školení iráckých policistů, soudců a úředníků. ČTK to potvrdil mluvčí českého zastoupení při EU Jan Vytopil.

Cílem operace EujustLex je vytipovat v Iráku osoby, které pak absolvují stáže v členských zemích EU, aby byly připraveny na působení v podmínkách demokracie; do školení je zapojena i Česká republika. Akce se účastní pět lidí, její šéf ji koordinuje z Bruselu, řekla ČTK tisková služba Rady EU.

Český policista, jehož jméno nebylo z bezpečnostních důvodů sděleno, má v Iráku působit půl roku. Policejní specialisté z ČR se podílejí také na operacích EU v Makedonii a v Bosně a Hercegovině.

Zhruba stočlenný kontingent českých vojenských policistů pak působí nedaleko Basry. Část vojáků má na starosti výcvik iráckých nováčků v policejní akademii v Az-Zubajru, druhá část vede na základně Šaíba například kurzy věnované dopravní policii, kriminalistickým technikám, vyšetřování trestné činnosti a výuce instruktorů.

PRÁVO

obsah | svět - svet