Podle Bruselu je v Česku draho

Přes sedm tisíc korun na den dostávají na hotel a stravu bruselští úředníci při služební cestě do Česka. Podle vyhlášky Evropské komise totiž patří Česko paradoxně k vůbec nejdražším zemím Evropy.

V Česku jsou už dnes vyšší životní náklady než v Německu, Rakousku či ve Švýcarsku. Ačkoliv by si při podobném tvrzení většina Čechů jen významně klepala na čelo, z pohledu Evropské komise se o žádný vtip nejedná.

V rámci bruselské vyhlášky o cestovních náhradách, která určuje, jakou sumu si v rámci takzvaných diet může nárokovat zaměstnanec či spolupracovník Evropské komise (EK) při cestách do zahraničí, totiž na jeden den v Česku připadá na stravu a ubytování celkem 230 eur (7200 korun). To je částka takřka o třetinu vyšší než předepsané diety pro Německo. Na německém území může totiž úředník utratit za den "jen" 170 eur. Jako jeden z nejdražších evropských států pro cizince vychází Česko i v porovnání s Francií (170 EUR), Itálií (175 EUR ) či Lucemburskem (189 EUR).

"Je to opravdu podivný systém. Vypadá to, jako by nás Brusel stále považoval za zemi, kde je možné bezpečně spát a hygienicky jíst jen v těch opravdu nejdražších hotelech," řekl LN jeden z českých zaměstnanců Evropské komise, který si nepřeje zveřejnit své jméno. Nad seznamem maximálních nároků na diety, který je v aktualizované podobě z prosince loňského roku běžně dostupný na internetových stránkách EK, ale kroutí hlavou i další úředníci. Z pětadvaceti zemí Evropské unie se Česko v seznamu maximálních cestovních náhrad umístilo na sedmém místě jen těsně třeba za Velkou Británií (236 EUR), ale zároveň před Rakouskem (203 EUR).

Vůbec nejdráž by ale měl vyjít úředníky pobyt v Polsku, kde jim Evropská komise přiznává náhradu za ubytování a stravu ve výši 270 EUR(8500 korun). Slovensko by naopak se 175 eury mělo patřit k těm levnějším zemím EU.

Rumunsko je podle OSN i EU nejdražší zemí světa

Bruselská vyhláška o cestovních náhradách přitom pamatuje i na země mimo unii. Způsob kalkulace je však v tomto případě stejně záhadný jako u členů EU. Na vůbec nejvyšší náhradu na dietách má například nárok ten úředník či expert Evropské komise, který odjede na služební cestu do Rumunska. V takovém případě mu totiž mohou náležet denní diety až 315 eur (10 000 korun). Naopak při cestě do Japonska může utratit za hotel a jídlo jen 266 EUR a ve Spojených státech pak 177 eur.

Evropská komise přitom zdůvodňuje výrazný nepoměr mezi nárokem na diety v různých zemích EU jejich rozdílným výpočtem. "Ve starých členských státech se cestovní náhrady vypočítaly na základě údajů o ceně hotelových a stravovacích služeb, zpracovaných v roce 1997 Evropským statistickým úřadem," řekl LN mluvčí Zastoupení Evropské komise v Praze Jaromír Levíček. U nových členských zemí včetně Česka ale nebyla údajně tato statistika k dispozici, a proto se pro výpočet diet využila vyhláška pro zaměstnance Organizace spojených národů. A tento předpis přiznává úředníkům OSN v konkrétních státech mnohem vyšší cestovní náhrady, než k jakým došli evropští statistici.

A proč je podle tohoto předpisu Rumunsko vůbec nejdražší zemí světa? "Zřejmě výzkumný tým OSN někdy v minulosti při návštěvě Rumunska dospěl k závěru, že v této zemi je velmi těžké sehnat levnější ubytování a návštěvník může přespávat a jíst jen v nejdražších hotelích," řekl LN Levíček.

Výnosná cesta na východ

Podobným způsobem, tedy hodnocením ceny hotelových služeb, vypočetla OSN výši diet i v Česku, Polsku či na Slovensku. A Evropská komise tuto vyhlášku, o které ale není známo, kdy vlastně vznikla, beze zbytku převzala. "Předpokládá se ale, že během několika let bude výpočet diet pro celou Evropskou unii sjednocen a výše náhrad se v některých zemích tedy určitě změní," uvedl Levíček. Dokud ale budou platit v EU dva výpočty, bruselští úředníci se zřejmě budou těšit na služební návštěvu Česka či Polska mnohem více než třeba na pracovní cestu do Spojených států.

Také ČR má obdobu evropské vyhlášky. Vydává ji každoročně ministerstvo zahraničí a stanovuje základní sazby takzvaného stravného. Na rozdíl od bruselské ale počítá pouze s úhradou nákladů na stravu a nikoliv na ubytování. Pro letošní rok je základní sazba diet stravného v zahraniční v rozmezí 35 až 45 eur.

MAREK KERLES

obsah | svět - svet