Slovenští hokejisté si stěžují v otevřeném dopise

Osmnáct slovenských hokejistů působících v NHL poslalo faxem otevřený dopis adresovaný Garymu Bettmanovi (NHL), Bobu Godenowovi (NHLPA), René Faselovi (IIHF a Jacquesu Roggemu (MOV) v němž vyjadřují svozu nespokojenost a frustraci z kvalifikačního turnaje, jehož se mohl zúčastnit jenom omezený počet slovenských hráčů a jenž skončil i z tohoto důvodu totálním propadákem slovenských barev. Informovala o tom slovenská agentura TASR. Dopis za ostatní podepsali hráči, jimž bylo umožněno nastoupit jenom v jednom utkání - jmenovitě Miroslav Šatan, Jozef Stümpel, Marián Hossa, Pavol Demitra a Michal Handzuš. Podpis přidali i Ľubomír Višňovský, jenž nastoupil ve dvou duelech a Ľuboš Bartečko, jenž jako jediný borec z NHL odehrál všechny kvalifikační duely. S textem dopisu souhlasí i další borci, kteří jej pro neúčast v dějišti Her nemohli přímo podepsat: Peter Bondra, Žigmund Pálffy, Marián Gáborík, Zdeno Chára, Ladislav Nagy, Vladimír Országh, Radoslav Suchý, Róbert Švehla, Ronald Petrovický, Ivan Čiernik a Richard Zedník.

Znění dopisu zaslaného oficiálním činovníkům, kteří opakovaně připustili, aby do kvalifikačního turnaje nemohli nastoupit Slováci v plné síle, neboť nebyla přerušena NHL, je následující:

"Jako hráči slovenského hokejového týmu v Salt Lake City vyjadřujeme velké zklamání a frustraci na základě naší olympijské zkušenosti.

Olympijské hry mají být příležitostí pro všechny země soutěžit na principu rovnosti před zraky světové veřejnosti v duchu pravého sportovního ducha a přátelství. Pro okolnosti týkající se možností našich hráčů NHL se cítíme být zemí, které byla tato možnost odmítnuta a naše pocity jsou ještě horší, když lidé doma nemohli vidět hráče společně v týmu ve stejné pozici, jako je tomu u jiných zemí.

Když jsme přehodnotili naše rozhodnutí a vystoupení při komplikovaných okolnostech v přípravě na tyto zápasy, cítíme, že bychom neučinili žádné zásadní změny v našem přístupu k turnaji. Učinili jsme vše, co se dalo a co jsme cítili, že bude nejlepší možností pro tým v každém zápase, totiž, abychom si vytvořili co největší šanci na postup. Pro zátarasy umístěné na naší cestě NHL, NHLPA a IIHF, dali jsme svá srdce do hry s omezenými šancemi, neboť nemohl nastoupit náš nejlepší tým. TAKTO TO NEMŮŽE BÝT.

Kvůli tomu, aby jeden, maximálně dva hráči z kubů nevynechali jeden až dva zápasy z 82 duelů základní části, byla "ukřižovaná" možnost učinit olympijský hokejový turnaj spravedlivým pro všechny země. Uznáváme, že jsmenebyli jedinou zemí, jež tímto utrpěla. ALE VEZMEME-LI V ÚVAHU FAKT, ŽE VĚTŠINA NAŠICH NEJLEPŠÍCH HOKEJISTŮ HRAJE V NHL (CELKEM 25), BYLI JSME POSTIŽENI NEJVÍC. JEDINÝ NÁŠ HRÁČ Z NHL HRÁL VŠECHNY TŘI ZÁPASY PRVNÍ FÁZE.

Upřímně doufáme, že v budoucnosti eliminují a každý bude mít příležitost zažít olympijskou zkušenost a prožít to nadšení, jež nám bylo odepřeno. Přejeme všem hráčům v hlavním turnaji hodně štěstí a radost z pravé olympijské soutěže."

(r)

obsah | svět - svet