Sen české důchodkyně zalarmoval Polsko

Sen Elzety P., 73leté Češky z Ostravy, postavil loni o Vánocích do pozoru policisty z Čenstochové, Krakova, Varšavy i Gdaňska. Na základě jejích vidin policie při rozsáhlé operaci posílila své muže na Jasné Hoře, poutním místu v Čenstochové, na krakovském Wawelu a vyslala je i do gdaňských loděnic, napsal list Dziennik Zachodni.

Jednoho vánočního rána paní Elzeta informovala svého kněze, že teroristé zaútočí na důležité objekty v Polsku - zdálo se jí o tom, považovalo to za prorocké vidění. Farář předal informaci české policii a ta bleskově uvědomila Interpol, ten se spojil s vrchním velitelstvím policie ve Varšavě. "Nadřízení nám poslali zprávu s velmi podrobným vylíčením snu jedné starší ženy. Nemohli jsme se k tomu postavit lhostejně," potvrdila mluvčí policie v Čenstochové Joanna Lazarová.

Jasná Hora bývá v době poutí a větších shromáždění pod posílenou policejní ochranou, stejné platí o historické centru a Mariánském kostele v Krakově, Varšava má zesílenou ochranu klíčových objektů po 11. září. A tak jedině gdaňskou polici překvapil požadavek, aby nespustila oči z loděnic.

Podle Krzysztofa Hajdase z tiskového oddělení policejního velitelství ve Varšavě všechna opatření odpovídala bezpečnostním principům. "Oficiálně nás informoval Interpol. Šlo o hrozbu na polském území. Museli jsme ji brát vážně. Koneckonců, nebyli jsme si jisti, co stojí za těmito odhaleními, zda opravdu jen sen nějaké české stařenky," uvedl.

ZUZANA KŘÍŽOVÁ

obsah | svět - svet