de Wael: Češi mají ze Slováků komplex

Slováci se v Evropské unii snaží víc než Češi, říká Jean-Michel de Wael, politolog na bruselské Svobodné univerzitě. Politická elita na Slovensku se podle něho víc snaží. Chce, aby země ekonomicky prosperovala a podle toho se prý chová.

Jak si Středoevropané uplynulých dvanáct měsíců vedli?

Dobře. Nedošlo k žádnému dramatu, ačkoli mnozí jej před rozšířením avizovali. Zástupci těchto zemí v unii se velmi rychle europeizovali. Když mluvím s novými europoslanci nebo komisaři, je na nich znát, že jim ten evropský kabát dobře padne a rychle si na něj zvykli.

V jakém smyslu se europeizovali?

Způsobem projevu. Když sem na Institut evropských studií přijel před rozšířením nějaký středoevropský politik, jeho projev byl zpravidla velmi nacionálně sebestředný, ve smyslu - vstup do EU je důležitý pro Polsko, protože v unii bude Polsko lépe schopné hájit svoje zájmy, a protože pro Polsko a Polsko... Sami studenti z toho byli trochu překvapení.

Dozvěděli se sice o polských, českých nebo slovenských zájmech, ale nezjistili, jaké jsou z pohledu nových zemí zájmy všech. Tohleto se podle mého změnilo, uvažují víc globálně. Převzali ovšem také takový ten kožený jazyk. Nedávno jsme tu měli několik polských poslanců a mluvili tak byrokraticky, že se to téměř nedalo poslouchat.

Jaké jsou negativní dopady rozšíření podle vás?

Lidé pořád nic nevědí o nových státech. Belgičtí rodiče, jejichž děti jedou studovat třeba do Bukurešti nebo Krakowa, netuší, kam svoje ratolesti posílají. Jsou vystrašení, jako kdyby je měli poslat do Bagdádu. Podle mě se mělo věnovat víc pozornosti a také peněz občanské společnosti před rozšířením, výměnným stážím studentů, transevropským hudebním festivalům, cestám komunálních politiků na druhý konec kontinentu, mělo se víc diskutovat s obyčejnými lidmi. I mnozí moji kolegové přiznávají, že byli překvapení, jak to v Praze nebo v Bratislavě vypadá, protože měli úplně jiné představy. Tohle rozšíření bylo velmi technické, ale málo politické. Proto na fakultě podporujeme výměnné pobyty studentů. Lidem to umožní cestovat, poznávat se a když se mladý Slovák zamiluje do mladé Portugalky, udělá to pro evropskou konstrukci víc než nějaká směrnice.

Kdybyste měl porovnat Česko a Slovensko, jak si zatím vedly?

Evropské elity začaly víc rozlišovat mezi oběma státy. Doposud byl celý prostor od Aše dál na východ jen Praha a nyní je to také Bratislava. Zejména ekonomická elita Evropy jasněji vnímá existenci Slovenska jako samostatné jednotky, protože má za sebou sérii ekonomických úspěchů. Je zajímavé, že Češi teď začínají mít komplex ze Slováků, přitom doposud to bylo obráceně. Češi měli vždy pocit nadřazenosti nad menším bratrem, který je pořád doháněl, a najednou zjistili, že něco umí a v něčem je dokonce lepší!

Souhlasíte s převažujícím názorem v Bruselu, že zatímco slovenská hvězda v unii stoupá, česká minimálně stagnuje?

To je asi správný závěr. Čechy provází politická krize, Slováci mají stabilní vládu. Ale může se to změnit, protože politické strany na Slovensku jsou méně ukotvené než české. Nicméně je pravda, že politická elita na Slovensku se víc snaží. Chce, aby země ekonomicky prosperovala a podle toho se chová. Slováci jsou obecně snaživější a skromnější než Češi. Od Česka se ale také víc čekalo. Češi měli velké osobnosti typu Václava Havla, neměli problémy s Vladimírem Mečiarem a ekonomicky na tom byli lépe než Slováci. Proto na Čechy byly kladeny větší požadavky a možná až příliš velké.

KATEŘINA ŠAFAŘÍKOVÁ

obsah | svět - svet