Senátoři uvažují o vzniku dne Čechů žijících v zahraničí

Senátoři z komise pro krajany uvažují o tom, že by Česko mohlo mít mezi významnými dny také den Čechů žijících v zahraničí. Připomínal by mimo jiné emigranty, kteří odešli z vlasti před komunistickým režimem.

Konkrétní datum ale zatím nebylo stanoveno. K návrhu se mají vyjádřit ostatní členové horní komory. ,,Zatím panuje shoda na tom, že by den, který by připomenul Čechy žijící v zahraničí a emigraci, bylo dobré zavést jako svátek nebo významný den," řekl 8. března po jednání komise její předseda Jan Hadrava. "Uvidíme, jak se k tomu postaví ostatní kolegové a především krajanské komunity," uvedl s tím, že podnět pro vznik dne vzešel od jedné z krajanek v USA.

Senátor předpokládá, že datum spojení s událostí, kterou by měl tento den připomínat, vzejde teprve z této diskuse. A také podotkl, že podobný den se prý připomínal za první republiky, tedy ve dvou desetiletích po vzniku Československa.

Pokud komise rozhodne připravit návrh zákona o zavedení krajanského dne mezi české významné dny, stalo by se podle Hadravy nejdří ve až po podzimních senátních volbách.

MATERIÁLY ČTK A ČESKÉ LISTY

obsah | svět - svet