Sedm strojů na Dakaru pilotují Češi

Celkem sedm strojů, které budou pilotovat čeští závodníci, figuruje na startovní listině osmadvacátého ročníku Rallye Dakar 2006. Nejpočetnější zastoupení má Česko v kategorii kamiónů, kde se představí šestinásobný vítěz Karel Loprais s tatrou. Vyhlásil odvážný cíl v podobě sedmého vítězství.

I proto on i jeho tým strávili mnoho hodin přestavbou stroje, kdy posunul kabinu dozadu, nástavba postrádá zadní čelo a střechu a poprvé využije nizozemské tlumiče Fox.

Sen o triumfu živí i Tomáš Tomeček pilotující ve stejné kategorii rovněž tatru. "Věřím, že budeme konkurenceschopní a nejlepší proženeme," říká borec, který musel loni odstoupit. I proto letos pracoval na choulostivých poloosách předních kol, jež mu v minulosti připravily mnoho problémů.

Třetím v kategorii kamionů je Martin Macík, jenž pojede s liazkou. Zajímavé je, že jeho posádka bude narozdíl od jiných jen dvoučlenná a druhé místo v kabině zaujme Ladislav Fajtl.

V ostrém závodě pojedou ještě dva čeští borci. Mezi motocyklisty to bude na stroji KTM Ivo Kaštan, mezi automobily pak s buginou nizozemské výroby Peter Jerie z České Lípy.

Mimo soutěž pak pojedou v rolích doprovodných řidičů na strojích Tatra Martin Kahánek pro Karla Lopraise a Petr Vodák pro Tomáše Tomečka. V novinářském konvoji pak bude figurovat Vierka Kaštanová, která bude zajišťovat zvláštní zpravodajství pro Sport.cz a deník Právo.

(ram, kft, vk), PRÁVO

obsah | svět - svet