Češi a Slováci patří k nejčastějším ilegálním pracovníkům v Izraeli

Češi a Slováci se v Izraeli podílejí pěti procenty na ilegální práci, která činí židovskému státu čím dál větší potíže. Vyplývá to z údajů izraelského Ústředního statistického úřadu.

Zatímco před lety, za lepší ekonomické i bezpečnostní situace v zemi a za nižší nezaměstnanosti, Izrael potřeboval zahraniční dělníky a podporoval legální zaměstnávání cizinců, dnes usiluje o omezení zahraniční pracovní síly, tím spíše ilegální. Konzulka z českého velvyslanectví v Tel Avivu Ivana Zuntová včera řekla, že zejména od loňského roku izraelské úřady postupují proti práci bez povolení daleko ostřeji.

Tiskový tajemník izraelského velvyslanectví v Praze Valíd abú Haja s odkazem na statistické údaje řekl, že v roce 2002 pracovalo v Izraeli 238 tisíc zahraničních dělníků, z toho zhruba polovina ilegálně. Uvedl v této souvislosti, že nezaměstnanost nyní v Izraeli dosahuje téměř 11 procent.

Drtivou většinu ilegálně pracujících cizinců tvoří lidé z bývalého Sovětského svazu. Češi jsou se Slováky, neboť izraelská statistika je stále počítá dohromady, na pátém místě za Jordánci, Rumuny a Filipínci. Ilegálních pracovníků z ČR i Slovenska bylo podle posledních izraelských dat 6700. Konzulka Zuntová soudí, že Slováci se na tomto čísle podílejí větší měrou.

LIDOVKY

obsah | svět - svet