ČR dodává podle britské policie zbraně zločincům

Britští zločinci získávají těžké ruční zbraně z východní Evropy, především pak z Česka a bývalého Sovětského svazu. S tímto odhalením přišla britská policie, která se podle deníku The Guardian odvolává na zprávu švýcarské výzkumné organizace Small Arms Survey 2003.

Zbraně prý proudí z východní Evropy směrem na západ, kde je po nich velká poptávka. Bližší informace však policisté prozatím neposkytli.

Česká republika v souvislosti s tím odmítla, že by obchod se zbraněni neprocházel přísnou kontrolou. "Dodávky zbraní z České republiky probíhají v souladu se zahraniční politikou, která je mnohem přísnější než ve většině evropských zemí, Velkou Británii nevyjímaje," řekl Právu mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac. "S Británií sice obchodujeme, ale vzájemná výměna je velmi chudá. V současnosti máme rozjednán obchod o vývozu těžké vojenské techniky, ovšem jen pro muzeální účely," vysvětlil mluvčí.

Revolvery už zločincům nestačí, chtějí minomety

Výzkumníci varují, že se mezi zločinci ujal nový trend. Roste totiž obliba různých druhů těžkých zbraní, především kulometů, minometů, samopalů, či automatických pistolí. "Místo revolverů nyní zločinci stále častěji používají automatické pistole. Místo loveckých zbraní odhaluje policie samopaly. Nepravidelně se objevují i těžší zbraně," uvádí zpráva organizace, která působí pod záštitou Institutu pro mezinárodní studia v Ženevě.

Výzkum zmapoval i legální držení zbraní v Evropě. Závěry, ke kterým došel, mnohé překvapily. Evropané jsou totiž mnohem více ozbrojeni, než si myslí. V Německu se například prodává milión ručních zbraní ročně.

"Německo má dlouhou tradici soukromého držení zbraní a značně limitované regulace," uvedl Aaron Karp, člen týmu expertů. "Nejvíce ozbrojenými Evropany v přepočtu na sto obyvatel jsou překvapivě Finové, po nichž následují Francouzi, kde však drtivou většinu zbraní představují lovecké pušky," sdělil Karp. Nejpřísnější zákony o držení palných zbraní mají Británie, Nizozemsko a Polsko.

IVETA KRAMEŠOVÁ, MARTIN PROCHÁZKA

obsah | svět - svet