Český vynález - ovládání PC okem - získal prestižní cenu

Systém ovládání počítače pohybem oka, který vyvinuli pracovníci a studenti ČVUT katedry kybernetiky, získal prestižní ocenění European IST Prize udělované ve Vídni.

Zařízení nazvané I4Control (eye for control) device bylo zařazeno mezi 20 nejlepších návrhů z více než dvou set vynálezů z celé Evropy. Systém umožní tělesně těžce postiženým lidem kompletně ovládat téměř jakýkoliv software na počítači. Miniaturní kamera umístěná například na obroučce brýlí, detekuje pohyb oční zornice a mrkání. Zaznamenané údaje v reálném čase vyhodnocuje a přenáší do počítače. Tímto způsobem může i ochrnutý pacient pohybovat kurzorem po obrazovce stejně, jako by používal počítačovou myš. Systém I4Control byl nominován i na hlavní cenu European IST Grand Prize, kterou však nezískal.

Cenu ve Vídni za tým vývojářů převzal profesor Vladimír Mařík. Slavnostního ceremoniálu pod záštitou Evropské komise a rakouské vlády, se zúčastnili i jeho nejbližší spolupracovníci Marcela Fejtová a Petr Pošik. Jednu ze tří hlavních cen - European IST Grand Prize, bez ohledu na pořadí, získala společnost Advestigo z Francie, za systém elektronických otisků prstů pomocí nichž lze vypátrat celé, nebo i pouze část zkopírovaného elektronického díla. Další hlavní cenu si odnesla společnost Guardia z Dánska za 3D systém určený k rozpoznávání obličejů na hranicích a jiných hlídaných bodech. Třetí ocenění připadlo společnosti Cavendish Kinetics za inovaci v oblasti nanotechnologie, kterou využívají například paměti v počítačích pro uchování informací poté, co je odpojeno napájení.

Mezi dalšími dvaceti oceněnými je kromě českého vynálezu například i systém včasného varování před zemětřesením, který vyvinuli pracovníci a studenti rumunské National Institute for Earth Physics. Již jedenáctého ročníku soutěže se zúčastnilo celkem 213 návrhů z 29 zemí. Cena IST Prize je každoročně udělována za význačný přínos v oblasti vývoje a komerčních aplikací v informačních a komunikačních technologiích.

TECHNET.CZ - JAN KUŽNÍK

obsah | svět - svet