Česko je pro filmaře drahé

Pro hollywoodské filmaře přestává být Česká republika finančně atraktivní. Filmové produkce se raději stěhují dál na východ, kde je státy úspěšně lákají citelnými daňovými pobídkami.

"Profesní podmínky pro natáčení u nás stále Američané hodnotí ve srovnání s statními státy našeho regionu jako nejlepší, ale nakonec točí v Maďarsku, Rumunsku nebo Litvě, kde dostanou část vynaložených peněz zpátky," řekla v Los Angeles Veronika Finková z české produkční společnosti Etic Films.

Při čtyřech schůzkách z pěti, na nichž hollywoodským producentům při svém současném pobytu v Los Angeles nabízela natáčení v České republice, se jí dostalo stejné odpovědi: rádi bychom, ale v okolních státech ušetříme. Například v Maďarsku dosahuje pobídka až 20 procent z nákladů, které tam filmaři utratí.

Zájem o natáčení v českých studiích a exteriérech podle ní dramaticky poklesl v posledních dvou třech letech. "Dříve se u nás točilo pět velkorozpočtových hollywoodských filmů ročně, nyní to jsou tak dva nebo tři. Někteří producenti by se rádi vraceli, ale kvůli úlevám odcházejí jinam. Výhodné je třeba Rumunsko, kde se i staví nová studia," poznamenala Finková.

Natáčet mimo Spojené státy je pro americké filmaře mimořádně výhodné. Stavba dekorací přijde v České republice například na 2,5 milionu dolarů, zatímco v USA na čtyřnásobek. Průměrně utratí Američané za natáčení jednoho velkorozpočtového filmu v ČR podle jejího odhadu osm milionů dolarů (asi 200 milionů korun). Český filmový průmysl zaměstnává v přepočtu na plné úvazky asi 5000 lidí; nejde ovšem o stálé zaměstnance, ale převážně o pracovníky najímané na konkrétní projekty.

ČTK

obsah | svět - svet