Slovensko najviac spoznajú v Corku

Obyvateľov írskeho Corku, ktorí sa v sobotu prvého mája vyberú do centra mesta, čaká slovenská všehochuť. Niečo na ochutnanie - slovenské pivo, víno, syry a pre deti sladkosti, niečo na pamiatku - keramika, brúsené sklo, hračky, niečo na vzbudenie záujmu o dovolenku na Slovensku a, samozrejme, niečo pre podnikateľov - prezentácia írskych firiem, ktoré na Slovensku už podnikajú.

"Na jednej z hlavných ulíc bude mať Slovensko na svoje predstavenie sa sedem stánkov," hovorí slovenský veľvyslanec v Dubline Ján Gábor. Corkčanom budú Slovensko pripomínať ešte Dni slovenskej kuchyne aj s cimbalovou hudbou. Ktovie ako zapôsobí na Írov, ktorí chodia do pubov aj s obľúbenými husličkami, harmonikou, či typickou harfou a pri hudbe si aj zakrepčia?

Cork je druhé najväčšie mesto írska a v čase vstupu do únie bude slovenským partnerským mestom. Írsko sa totiž rozhodlo, že oslavy historického rozšírenia únie - Deň uvítaní -pripravia mestá po celom írsku. Každé mesto - jeden štát. Zabávať sa majú najmä ľudia na ulici. Aj Dublin sa prvého mája dosť zmení.

"Ak budete v Dubline, zatúlajte sa na námestie Merrion. Zmení sa na európsky trh s atmosférou ako na bazáre, " tvrdí Írom minister pre turistiku John O'Donoghue. Každý nový štát únie tam bude mať svoj stánok, v ktorom sa budú dať ochutnať miestne špeciality, kúpiť darčeky, aké sa väčšinou nosia z dovoleniek, zobrať si brožúrky o zaujímavých miestach na dovolenku. Na večer sa chystá veľký koncert a polnočný ohňostroj.

O politikoch sa pri oslavách veľa nehovorí. Predbežne sa plánuje mimoriadny podvečerný "zraz" premiérov všetkých 25 štátov rozšírenej únie v sídle premiéra a vytiahnutie vlajok 10 nových štátov.

(bd)

obsah | svět - svet