Česko se prý znovu odvolalo proti arbitráži s CME

Česká republika zahájila u stockholmského soudu další proces ve svém sporu se společností CME. Dnes to ze Švédska sdělil dobře informovaný zdroj. Podle něho zástupci ČR podali v úterý u odvolacího soudu pro střední Švédsko ve švédském hlavním městě Stockholmu žádost o zneplatnění výsledku arbitráže a zastavení celého případu.

Nová žaloba také nárokuje, aby soud uložil CME uhradit veškeré soudní výdaje, které ČR v souvislosti s tímto případem vznikly. Mluvčí ministerstva financí Jaroslav Dědič dnes výše uvedenou informaci ovšem nepotvrdil. Rovněž mediální zástupce CME Michal Donath řekl, že zatím nemá žádné podobné informace k dispozici.

Hra o deset miliard

Česká republika musí CME na základě arbitrážního rozhodnutí zaplatit asi 10,4 miliardy korun za to, že neochránila investici americké firmy v servisní organizaci televize Nova. Nikdo z odpovědných zaměstnanců švédského soudu se k nové žalobě ze strany ČR dnes nechtěl vyjadřovat. V podatelně soudu jen potvrdili, že nová žaloba iniciovaná ČR byla v úterý skutečně zaevidována.

Podle zdrojů, které si nepřály být jmenovány, nová žaloba souvisí s předchozí žalobou z roku 2001 proti výsledku arbitráže mezi ČR a CME a za určitých okolností by tak v budoucnu mohla ovlivnit i dopad již probíhajícího soudu. Třebaže v obou žalobách jde o stejný spor, zdroj zdůraznil, ze žaloby nemohou být viděny jako totožné.

Odvolací soud už probíhá

První soudní případ mezi ČR a CME, ve kterém Česká republika požaduje zneplatnění výsledku arbitráže, na jehož základě by měla CME vyplatit přibližně deset miliard korun, stockholmský odvolací soud projednává už od 12. prosince 2001. Jeho průběh vyvrcholí již v příštích týdnech a měsících. Hlavní líčení má být ukončeno 3. dubna, rozsudek pak bude vynesen později, pravděpodobně počátkem léta letošního roku.

Zatím není zcela zřejmé, zda se proti výroku soudu bude možno odvolat. Nový proces však celé řízení nadále protáhne. O jak dlouho však zatím není možno určit. Kromě jiného proto, že postoj CME k nově podané žalobě ani jiné, pro nový proces velmi podstatné, okolnosti ještě nejsou známy. V krajním případě by však mohlo jít i o několik let.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | svět - svet