Chile počítá s českou pomocí rezervaci poničené požárem

S českou pomocí při likvidaci následků požáru národního parku Torres del Paine, který neopatrností způsobil český turista Jiří Šmiták, počítají chilské úřady. "Conaf (Národní lesní úřad Chile) musí prozkoumat možnosti financování a mezinárodní spolupráce.

Jednou možností je spolupráce s Českou republikou," uvedla v pátek večer náměstkyně chilského ministra zemědělství Artura Barrerová.

"Máme informace, že se tam chystají organizovat pomoc různé umělecké osobnosti, nevládní organizace a soukromé osoby. Zatím však nemáme nic oficiálního," dodala.

Češi posoudí situaci na místě

Chilské úřady tak zatím zřejmě nevyhodnotily omluvný dopis, který svému chilskému kolegovi v pátek večer zaslal český ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Náměstek ministra Petr Kolář ale týž den řekl, že ministerstvo je "v kontaktu například s chilským ministerstvem zemědělství a životního prostředí a hledá optimální formu pomoci při nápravě škod".

Svoboda v dopise, o němž včera informovala některá chilská elektronická média, vyjádřil politování nad nešťastným činem českého turisty a bez upřesnění slíbil, že české úřady přispějí za určitých okolností a do určité míry k pokrytí škod.

Český velvyslanec v Chile Lubomír Hladík chilským novinářům o víkendu sdělil, že česká vláda se rozhodla vyslat v příštích dnech do země náměstka ministra financí Eduarda Janotu a generálního sekretáře ministerstva zahraničí Vladimíra Zavázala, aby vyhodnotili škody a výši možné pomoci.

Přesnější údaje o škodách, které požár způsobil, dosud chilská strana neuvedla. Barrerová upozornila, že Conaf má 45 dní na vypracování návrhu na obnovu parku, která musí začít již na jaře (na jižní polokouli to znamená náš podzim).

Dvě z pěti ohnisek již uhašeny

O víkendu se mezitím hasičům a dobrovolníkům podařilo zlikvidovat dvě z pěti ohnisek požáru, třetí je lokalizováno a poslední dvě - v oblastech Laguna Azúl a Serón - se však stále vymykají kontrole.

Prozatímní bilance hovoří o 14 tisících hektarech zničeného území, asi 7 procentech celkové rozlohy. Na třech tisících hektarech byl nejpřísněji chráněný horský deštný les.

"Po týdnu zoufalého úsilí jsme konečně vstoupili do fáze zvládání požáru," prohlásil optimisticky guvernér provincie José Manuel Contreras. Vítr se podle něj obrátil a žene plameny zpátky na spáleniště. Linie ohně se táhne celkem 106 kilometrů. Podle chilských médií je prý stoupající dým nad požářištěm vidět i z orbitální stanice ISS.

Šmiták: změnilo mi to život

"To, co se stalo, mi změnilo život. Nikdy nezapomenu na ty plameny. Chci vyjádřit hlubokou lítost za způsobené škody chilskému lidu," svěřil se v sobotu Šmiták chilskému deníku El Mercurio z argentinského Calafate, kde se nyní zdržuje.

"Byl to poslední den trekkingu," pokračoval. "Měl jsem obrovský hlad a začal vařit polévku, ale závan větru porazil vařič. Vychrstl jsem na oheň vodu, ale silný vítr plameny hnal dál. Bohužel jsem neměl s sebou mobil, nikdy si ho na výstupy neberu," popsal vznik požáru Smiták s tím, že z místa odešel, aby mohl informovat správu parku a policii.

Listu uvedl, že je členem Mezinárodní asociace alpinistů. Po absolvování ekonomické vysoké školy prý krátce pracoval jako auditor, pak se ale plně věnoval svému horolezeckému koníčku. Kromě jiného navštívil Hindukúš a Himálaj. Na pobyt v Latinské Americe mu prý zbývají finance jen na dva měsíce.

ALEXANDR PETRŽELKA, PRÁVO

obsah | svět - svet