ČR nechá v Kuvajtu všech 250 chemiků

Ministerstvo obrany nehodlá kvůli nedostatku financí stáhnout z Kuvajtu protichemickou jednotku. Podle informací Práva chce nechat všech 250 vojáků na místě kvůli hrozícímu válečnému konfliktu s Irákem.

Vysoce postavený činitel ministerstva obrany sdělil, že odjezd českých specialistů na boj s chemickým, biologickým a radiačním ohrožením je v této chvíli nemyslitelný. Jak uvedl, spojenci - zejména USA - dávají najevo, že s českou jednotkou počítají ve svých plánech. Vláda má příští týden určit, kde vzít na tuto misi potřebných 500 až 600 miliónů korun.

Útok se prý blíží

Pokud Američané zaútočí na Irák, existuje obava, že by Saddám Husajn byl ochoten použít i zbraně hromadného ničení. Česká jednotka přitom patří v ochraně před nimi ke světové špičce. Dokonce ani elitní americké jednotky nemají podle armádních expertů tak dobré vybavení a výcvik jako Češi.

Na českém ministerstvu obrany iv kuloárech Sněmovny se očekává, že válka s Irákem na sebe nedá dlouho čekat. Za své proto vzala představa, že by větší část chemiků (asi 200) byla převezena do ČR a čekala na rozkaz k návratu až v případě, že by se situace přiostřila. Tento manévr chtěla obrana provést kvůli úsporám - pobyt pouhých padesáti chemiků s technikou by místo 500 - 600 miliónů přišel za rok 2003 na 224 miliónů korun. Chvíli se sice počítalo s tím, že by pobyt celé jednotky uhradil Kuvajt, od pondělí je však jasné, že z toho sešlo.

Proč platit, když stejně zůstanou?

Armádní experti upozorňují, že se situace v Zálivu natolik změnila, že teď už není úsporný program na pořadu dne. To je ostatně podle informací Práva hlavní důvod, proč se už nechce Kuvajťanům za českou jednotku platit. "Kuvajt si umí spočítat, že v tuto chvíli stažení našich vojáků je téměř nemyslitelné. Proč by je tedy měl lákat tím, že by je platil? Domnívá se logicky, že koaliční vojska mu ochranu stejně poskytnou," řekl na dotaz Práva představitel ministerstva obrany.

Další příčinou změny kuvajtského názoru je podle něj hrozící válka a vnitřní problémy Kuvajtu. "V Zálivu dochází ke kumulaci koaličních vojsk. Kuvajt má teď hodně práce, aby doma vysvětlil a obhájil přítomnost cizích vojáků na svém území, natož aby jednu z jednotek ještě platil," uvedl zdroj Práva. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík se včera nechtěl o budoucnosti českých chemiků v Kuvajtu moc bavit. "Vím, co vládě předložím, ale nechci k tomu teď nic říkat," uvedl na dotaz Práva. O jednotkách v cizině podle něj musí rozhodovat vláda a nikoliv ministr. Předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím (ODS) včera Právu sdělil, že jeho strana setrvání chemiků v Zálivu podporuje. Uvedl to odpoledne krátce po té, co se sešel se zástupci amerického velvyslanectví v Praze a diskutoval s nimi mj. o situaci v Kuvajtu.

Co umí chemici

odstraňovat následky při použití chemických, biologických iatomových zbraní

včasnou detekci a varování

průzkum kontaminovaných oblastí

dekontaminovat zamořený prostor

zachraňovat lidské životy v případě napadení

KAMIL HOUSKA, PRÁVO

obsah | svět - svet