První čeští podnikatelé mohou odjet do Iráku už v prosinci

České firmy by se měly podílet na rekonstrukci Iráku. Prozatimní irácká vláda s nimi počítá a první skupina českých podnikatelů by mohla na Blízký východ vyrazit už v prosinci. O zapojení českých firem jednal tento týden v Bagdádu náměstek ministra zahraničí Petr Kolář. Ministerstvo zahraničí chce pro podnikatele, kteří budou mít zájem o práci v Iráku, uspořádat v Praze seminář, na kterém by představitelé irácké prozatimní vlády nastínily konkrétní kroky, jak o budoucí kontrakty žádat.

"V současnosti se vytváří seznam zemí, se kterými má být do budoucna při rekonstrukci Iráku počítáno. Byli jsme ujištěni, že se s námi jako s koaličním partnerem počítá," uvedl Kolář. Během rozhovorů se diskutovalo i o možnosti uspořádat v polovině prosince v Česku školení, na které by z Iráku přijel zástupce CPA, který by českým podnikatelům poskytl konkrétní informace. Ve stejném měsíci by se rovněž mohla uskutečnit avizovaná cesta.

Prosincový předvoj by měl získat kontakty

Na dotaz, jestli má v tuto chvíli vůbec smysl podobnou delegaci vysílat, řekl, že iráčtí představitelé i CPA ho ujistili, že by to bylo velmi užitečné. V Iráku jim bude zajištěno takové přijetí a zázemí, které by jim mělo umožnit získat kontakty a případně i předjednat konkrétní kontrakty, dodal Kolář.

Největší zájem bude o obnovu infrastruktury. Šanci ale mají i firmy podnikající ve vodohospodářství, energetice nebo službách. Ministerstvo proto uvažuje i o rozšíření obchodně-ekonomického úseku české ambasády v Bagdádu. První konkrétní výsledky spolupráce by podle něj mohly být známy na jaře příštího roku.

V rámci CPA nyní v Iráku působí 16 českých expertů. Jejich počet by se měl brzy zmenšit. "Zůstat by jich tam mělo asi 12 až 14. Určitě zůstanou ti dva, co jsou v Basře," prohlásil Kolář. Vzhledem k tomu, že současná šéfka české mise Janina Hřebíčková 18. prosince v úřadu končí, probírala na jednáních i otázka jejího nástupnictví. Dodal, že ministru Cyrilu Svobodovi doporučí, aby prosazovat variantu, že vedení českého týmu bude mít na starosti náš zastupitelský úřad.

LIDOVKY

obsah | svět - svet