V Argentině si připomněli čeké myslitele

V rámci doprovodných akcí 29. knižního veletrhu v Buenos Aires uspořádalo české velvyslanectví v neděli 20. dubna 2003 v sále Victoria Ocampo na výstavišti Rural dvouhodinový komponovaný pořad s názvem "Čeští myslitelé v průběhu století".

Nad životem a dílem Karla IV., Jiřího z Poděbrad, Jana Amose Komenského, Tomáše G. Masaryka a Václava Havla se zamýšlely přední argentinské osobnosti: Bernardo Ezequiel Koremblit, filozof, spisovatel, člen akademie Konex; Gregorio Weinberg, filozof, spisovatel, odborník na téma vzdělávání; Robert Felix Lamberg, historik, politolog, člen redakce Neue Zurcher Zeitung; José María Poirier, novinář a politolog, šéfredaktor časopisu Criterio.

Ukázky z díla Vita Caroli, z Mírového poselsví Jiřího z Poděbrad, z Komenského Labyrintu a Cesty světla v překladu paní Heleny Voldanové a dále výňatky z projevů TGM a Václava Havla četli dva významní argentinští herci, Dora Baret a Duilio Marzio. Zejména myšlenky TGM a V. Havla si vzhledem k aktuální situaci vysloužily u argentinského publika dlouhotrvající potlesk.

Celý večer otevřelo vystoupení pěveckého sboru lycea J. A. Komenského, který zazpíval několik českých středověkých písní. Čtení z barokních textů doprovodil loutnista Igor Herzog. Program byl dále doplněn promítáním ilustračních obrázků o jednotlivých osobnostech a tématech.

Večera se zúčastnilo přes 100 pozvaných hostů a návštěvníků veletrhu. Vzhledem k velké prestiži, které se vystupující v Argentině těší, se zprávy o této akci objevily v několika rádiích a ve své kulturní rubrice o ní referoval i nejvýznamnější argentinský deník La Nación.

MZV ČR

obsah | svět - svet