Vondra: Češi a Němci jsou modelem soužití

Česko-německé vztahy jsou natolik bezproblémové, že je možné označit je za model soužití dvou evropských národů. Na tiskové konferenci po jednání s německým ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem to ve středu v Berlíně prohlásil český šéfdiplomat Alexandr Vondra, který do německé metropole přijel na svou vůbec první oficiální návštěvu ve funkci.

"Naše vztahy jsou tak dobré jak nikdy předtím," doplnil ho Steinmeier a vyzdvihl Vondrovu roli jako šéfvyjednavače českého týmu při přípravě Česko-německé deklarace z roku 1997. "Přál bych si, abychom mohli také naše vztahy s Polskem diskutovat tak otevřeně, jako je tomu v případě Prahy," dodal Steinmeier s odkazem na napjaté kontakty s Varšavou, která ostře kritizovala probíhající výstavu o vyhnání připravenou Spolkem vyhnanců i projekt Centra proti vyháněním.

Ke kontroverzní instituci, která by měla vzniknout jako soukromá vyhnanecká iniciativa, Vondra doplnil, že není "šťastným krokem". "Česko se na projektu nijak podílet nebude," zdůraznil.

"Na minulost nesmíme zapomínat, na druhou stranu nemohou dějiny blokovat naše vztahy do budoucnosti," řekl Steinmeier. Podle českého ministra není možné, aby si státy navzájem vnucovaly interpretaci dějin. "Česká strana dělá pro otázky vyrovnání se s minulostí v zásadě vše," dodal Vondra, jenž je sám odborným garantem ústeckého projektu Collegium Bohemicum, který si dal za cíl zmapovat osudy Němců v českých zemích.

Vondra mezi způsoby, jak lidem přiblížit Evropskou unii, svému protějšku navrhl založit Alianci piva, která by hájila společné zájmy, mimo jiné zachování nynější nízké daně na tento mok. Jako znalec fotbalu také Steinmeierovi připomenul, že ČR i Německo jsou ve stejné kvalifikační skupině na ME 2007, a proto nic nebrání tomu, aby se politikové potkávali v hledišti na stadiónech.

ČR chce vysvětlení ke kauze Schengen

Problémovým bodem ve vztahu k Unii je naopak podle Vondry odložení vstupu nových členských zemí do schengenského systému. "Nelíbí se nám to a budeme žádat vysvětlení," řekl Vondra s tím, že avizované důvody, tedy problémy v počítačové síti, má sám problémy pochopit.

BLAHOSLAV HRUŠKA, PRÁVO

obsah | svět - svet