Pět Čechů pracuje jako deset Američanů

Levní Východoevropané, zaměstnaní jako uklízeči v obchodech Wal-Mart, pomáhají tomuto největšímu světovému řetězci udržovat ceny na velmi nízké úrovni. Během říjnové policejní razie v těchto obchodech uvízl v síti vyšetřovatelů spolu s dalšími 250 nelegálními imigranty i Čech Pavel.

Jeho příběh včera zveřejnil list The New York Times. Až do začátku letošního roku pracoval Pavel, který odmítl sdělit své příjmení, v jedné z pražských restaurací. V únoru však kývl na nabídku práce ve Spojených státech, která byla zveřejněna na internetu. Jako uklízeč si měl v USA vydělat čtyřikrát více než v Praze.

Okamžitě poté, co přiletěl do New Yorku, převezl ho jeho zaměstnavatel do hypermarketu Wal-Mart v Lynchburgu ve státě Virginie. Tam Pavel nastoupil na noční směnu a začal uklízet podlahy. Záhy zjistil, že během svého podbytu v USA už nebude mít žádné volno. Po celých osm měsíců pracoval sedm nocí v týdnu.

Neplacené přesčasy

Pavlův pobyt v Americe ukončil až překvapivý nájezd federálních agentů v 60 obchodech Wal-Martu. Ti se zaměřili právě na zaměstnávání nelegálních imigrantů tímto největším maloobchodním řetězcem na světě. Odhalení pracovníci včetně Pavla byli zatčeni a nakonec vyhoštěni. Samotný Wal-Mart pak v této věci začaly federální úřady vyšetřovat tento týden. Manažeři řetězce přitom jakoukoliv vinu popírají. Údajně nevěděli, že jejich smluvní partneři, kteří zajišťují v obchodech úklidové práce, zaměstnávají nelegální přistěhovalce.

Pro Wal-Mart byli tito pracovníci docela výhodní. Jeho strategií je poskytovat co největší slevy zákazníkům, k čemuž mu pomáhá najímání služeb "levných" pracovních agentur. "My Češi se dokážeme obětovat a tvrdě pracovat. Ale rozhodně zde za to nedostáváme dost peněz," stěžoval si pro The New York Times Pavel. Ten dostával za 56 hodin práce týdně 380 dolarů. To znamená, že jeho plat byl okolo 6,80 dolaru za hodinu, což je jen dolar a půl nad úředně stanovenou minimální mzdou. Pavel navíc nikdy nezískal příplatek za přesčasy, kterých bylo požehnaně.

Podle dalšího Čecha Roberta, který provozuje internetové stránky, kde Pavel našel svou práci, by Wal-Mart nemohl bez východoevropských uklizečů být takovým, jakým je. "Žádný Američan tuto práci nechce," řekl. "Navíc tam, kde pracuje pět Čechů, by se muselo najmout deset Američanů. Proto jsou ceny ve Wal-Martu tak nízké," podotkl. Smluvní partneři Wal-Martu mohli své služby nabízet levně i proto, že neplatili daně, dávky sociálního zabezpečení. "Ti, co najímají nelegální imigranty, tak ušetří 40 procent mzdových nákladů oproti svým konkurentům," citoval The New York Times Lilii Garciovou ze společnosti MCTF. Zaměstnavatelé nezákonných přistěhovalců přitom sami přiznávají, že daně neplatí. "Na jednom pracovníkovi vydělám jen dolar za hodinu jeho práce. Z čeho bych ty daně platil," řekl rodilý Polák a majitel úklidové firmy CMS Cleaning Stanislaw Kostek.

PETR KINCL

obsah | svět - svet