Jak dostat českého vězně z ciziny domů

Pavla Pavlíčka odsoudil soud v Rusku za necelý gram hašiše nalezený v batohu. Pavlíček žádá o milost nebo aspoň o možnost odpykat si trest v Česku. V podobné situaci jsou po celém světě desítky Čechů.

Cestou po Indii letos na jaře se šestatřicetiletý Pavel Pavlíček seznámil podle vyprávění své přítelkyně Jitky Hadravové se sympatickým Indem. Popíjeli čaj, zakouřili si, popovídali. Když se loučili, dostal Pavlíček od nového přítele dárek: malý kousek hašiše. Dal si ho do batohu a odjel do Himálaje. Cestou zpět při přestupování na letišti v Moskvě pes cvičený na vyhledávání drog zavětřil nad Pavlíčkovým batohem. Celníci v něm našli devadesát pět setin gramu hašiše, tedy množství, které vystačí maximálně na tři "jointy". Pavlíček byl zatčen a odsouzen za pašování drog na devatenáct měsíců.

"Celý měsíc ho tam měl, zapomenutý, on to pašovat nechtěl," říká Hadravová svoji verzi příběhu. Pavlíčkova přítelkyně, maminka, přátelé rozjeli akci na jeho omilostnění či alespoň předání českým úřadům. Jitka Hadravová se obrátila na kancelář exprezidenta Václava Havla, který poslal ruskému prezidentu Putinovi žádost o milost. "Poprosila jsem ho o přímluvu a on to udělal," říká Hadravová.

Mimořádná pozornost

O předání do Česka požádá ročně několik desítek našich občanů odsouzených v cizině, málokterý případ však vyvolá takovou pozornost institucí jako případ Pavlíčka - muže, který měl u sebe ani ne gram hašiše.

"Jeho úmyslem - já jsem o tom pevně přesvědčen - nebylo pašování drog," napsal Havel Putinovi. O případ se zajímá také předseda Senátu Petr Pithart, který během návštěvy Moskvy žádal českého velvyslance Jaroslava Baštu o pomoc.

Rodině pomáhá rovněž spolek na podporu nespravedlivě odsouzených Šalamoun. Ministerstvo spravedlnosti, které Pavlíček požádal o pomoc při vydání do Česka, v současnosti ověřuje Pavlíčkovu českou státní příslušnost, pak se věci ujme Nejvyšší soud. Vyřízení potřebné dokumentace může trvat jako v případě Slovenska jen pár týdnů, velice často však celý proces trvá měsíce, někdy i roky - záleží na podmínkách mezinárodních smluv a také na vůli dotyčných úřadů. Některé země žádosti nevyhoví, protože nechtějí, aby byl vězni v Česku trest zkrácen či byl podmíněně propuštěn.

V případě pašeráků drog Emila Novotného odsouzeného na 42,5 roku a Radka Hanykovicse, který dostal 25 let, stvrdil český Nejvyšší soud oběma mužům rozsudky v plné výši, aby je vůbec mohl dostat domů. V novodobé české historii by to bylo vůbec poprvé, co by si někdo za drogový delikt odpykával tak vysoký trest.

Konzul: Rusko jedná korektně

Český konzul v Moskvě Jan Jedlička navštívil Pavlíčka ve věznici minulou středu, avšak nechtěl o setkání sdělit žádné podrobnosti.

"Obvykle sledujeme situaci zadržených občanů, zda nejsou zásadně porušována jejich práva. V případě pana Pavlíčka nemám informaci, která by naznačovala, že je něco v nepořádku," říká konzul. Pavlíčkovi během procesu pomáhal i český obchodník Martin Kraus, který podle Hadravové zajistil lepšího advokáta, než dodala ambasáda.

Kraus byl jeho překladatelem a nakupoval mu jídlo, počátkem srpna se však stal obětí loupežné vraždy v ruském Dagestánu. "Byli jsme přátelé, je to opravdu strašně smutné, Pavel to asi ani vůbec neví," míní Hadravová.


Případy Čechů odsouzených v cizině

Thajsko

Thajsko v nejbližších dnech rozhodne o dalším osudu českých vězňů Radka Hanykovicse a Emila Novotného. Hanykovics měl podle thajských úřadů strávit v tamním vězení 25 let, Novotný 42,5 roku. Oba pašovali heroin. Český Nejvyšší soud thajské straně potvrdil, že v případě předání budou v Česku platit uvedené vysoké tresty.

Itálie

Za pašování heroinu dostal český občan L. B. v Itálii osm let. Původně požádal o předání do Česka, ale ve chvíli, kdy byly loni v červnu vyřízeny všechny formality, si to rozmyslel a zůstal v italském vězení.

Costa Rica

Český manželský pár byl před několika měsíci v Costa Rice odsouzen za pašování drog. Muž požádal o předání českým úřadům, žena chce naopak zůstat v costarickém vězení.

Maďarsko

Čecha I. I. odsoudil tamní soud za pašování drog na více než osm let. Žádosti o přeložení do českého vězení maďarské úřady nevyhověly v obavě, že by byl propuštěn dříve.

JOHANNA GROHOVÁ

obsah | svět - svet