V cizině pracují načerno tisíce Čechů

Práce v cizině láká mnoho Čechů, jenže "vyběhat" si všechna povolení zabere spoustu času i energie. S trochou štěstí se dá v zahraničí poměrně dlouho pracovat i nelegálně bez povolení. Nedávné šetření statistiků odhaduje, že se jedná asi o patnáct tisíc Čechů. Skutečný stav může však být ještě vyšší.

Mluvčí ministerstva práce Kateřina Beránková LN sdělila, že žádné statistiky ani odhady, kolik lidí z Česka může pracovat v zahraničí načerno, neexistují. "Je to velmi těžko odhalitelné a ti lidé nám to samozřejmě nehlásí," uvedla. Německá agentura Aktion-Personal, která se zabývá ošetřovatelstvím a domácí péčí, tvrdí, že v Německu pracují načerno desetitisíce žen z východní Evropy. A to právě jako pečovatelky o seniory.

"Sedmdesát tisíc žen z východní Evropy žije a pracuje jako pomocnice v domácnosti a pečovatelky v domech německých důchodců," říká Rudolf Sanger z AktionPersonal. Podle něj ve skutečnosti tyto ženy pracují 24 hodin denně a sedm dní v týdnu, a to bez jakéhokoliv zdravotního, penzijního či sociálního pojištění.

Podle zjištění statistiků pracovalo v zahraničí v roce 2003 zhruba 23 tisíc českých občanů, z čehož asi třetina legálně. "Přibližně každý třetí z občanů ČR pracující v roce 2003 v zahraničí působil v Německu," píše se ve zprávě statistiků. Dalšími cílovými zeměmi byly Velká Británie, Rakousko, USA a Itálie. Takzvaná černá mzda je přitom podle údajů německého statistického úřadu odhadována na šedesát procent hrubé mzdy Němců, legální mzda na devadesát procent.

Podle Aktion-Personal dostávají ošetřovatelky asi 500 euro čistého (necelých 15 tisíc korun), ubytování a stravování mají zdarma. Český statistický úřad uvádí, že z Německa si Češi přiváží každé tři měsíce zhruba 1,2 miliardy korun.

Zabránit černé práci? Represe

Situaci kolem nelegálního zaměstnávání cizinců zkoumala také loni vydaná analýza poradenských firem Inregia a Regioplan pro Evropskou komisi. "Výsledky výzkumu jsou horší, než jsme očekávali. Postižena jsou hospodářství více než poloviny zemí unie," řekl tehdy Piet Renooy z Regioplanu. Dodal, že nelegální práce připravuje státní pokladny zemí EU o miliardy eur především na sociálních dávkách. Kromě zdravotnictví postihuje především stavebnictví, zemědělství a pohostinství.

Jedinou možnou obranou jsou podle analýzy represe a vysoké postihy. "Ten, kdo poskytuje, zprostředkovává, ale i přijímá ilegální práci, riskuje vysoké peněžní pokuty, ale i zatčení," konstatuje Rudolf Sanger. Autoři studie však dodávají, že pokud neklesnou daně a sociální dávky, práce načerno se omezí jen atmosférou strachu.

Mnoho lidí pracuje načerno ale také v tuzemsku, a nejedná se jen o cizince. Ministr práce Zdeněk Škromach loni odhadl, že cizinců ilegálně v Česku pracuje dvakrát víc než legálně. Oficiálně je zde přitom zaměstnáno asi 160 tisíc zahraničních pracovníků. Navíc přibližně 150 tisíc Čechů podle MPSV momentálně kombinuje sociální podporu od státu a práci načerno.

HANA MÁŠO

obsah | svět - svet