První češi triumfovali v Lize mistrů

Kouzelný istanbulský večer se zlatou tečkou napsal další kapitolu do zlatého fondu českého fotbalu. Vladimír Šmicer s Milanem Barošem jsou prvními českými hráči, kteří nastoupili v Lize mistrů a hned se mohli radovat z vítězství svého Liverpoolu nad AC Milán.

"Tohle je prostě něco neskutečného. Vyhráli jsme ten nejkrásnější pohár, co se dá vyhrát. Je to jako sen," prohlásil záložník Šmicer pár desítek minut po zápase, v němž Liverpool smazal tříbrankovou ztrátu a nakonec se po penaltovém rozstřelu radoval z vítězství. "Udělali jsme z nemožného možné. Asi bych kecal, kdybych řekl, že jsem v poločase pořád věřil ve vítězství, ale malá dušička ve mně pořád zůstávala," řekl nadšený Baroš. "Je těžké popisovat, co teď zažíváme těsně po zápase, po tomhle touží všichni na světě," podotkl třiadvacetiletý útočník. Šmicer, který do hry naskočil ve 23. minutě místo zraněného Kewella, se stal jedním z hrdinů zápasu: jeho gól z 56. minuty přispěl k dorovnání milánského náskoku a český záložník nakonec chladnokrevně proměnil i rozhodující penaltu ve čtvrté sérii.

"Chtěl jsem všem lidem dokázat, že jsem ještě pořád dobrý fotbalista, že ještě mám co říct. A myslím, že se mi to celkem podařilo. Gólem i tou penaltou," prohlásil Šmicer, který v úterý oslavil dvaatřicáté narozeniny. V liverpoolském dresu to pro něj byl po šesti letech poslední zápas.

Také on se už prý po nepovedené první půli loučil s vidinou získání stříbrného poháru. Tříbrankové manko vypadalo hrozivě a nad Liverpoolem se vznášel přízrak debaklu.

"Nevypadalo to moc dobře, ale chtěli jsme ještě fanouškům dát nějaký gól, aby to pro ně nebylo tak smutné. Nechtěli jsme to vypustit a nakonec se nám to vyplatilo. Jsem z toho všeho strašně unešený," rozplýval se Šmicer. "Tohle je pro mě asi největší moment v kariéře," řekl s dojetím.

NOVINKY

obsah | svět - svet