Čermákova ulice

Když se v Chicagu zeptáte na 22. ulici, každý pokrčí nejistě rameny. Ale když se zeptáte na Cermak Road, všichni vědí, kde je 22. ulice, nesoucí v dobách mafiánského bosse Al Capona jméno někdejšího českého starosty v tomto městě u Michiganského jezera. Kdysi v okolí této ulice v západních čtvrtích Chicaga žili převážně Češi, dnes se tam drží poslední ostrůvky české přítomnosti v podobě restaurací a obchůdků. Ale v této oblasti Spojených států se k českému původu hlásí na 200 tisíc lidí.

Antonín Čermák byl starostou Chicaga od dubna 1931. Narodil se v havířské rodině na Kladně, než jeho rodiče odpluli do Spojených států. Toník pracoval za dolar a deset centů týdně v uhelném dole v Illinois, pak rozvážel dřevo v Chicagu ve zdejší čtvrti Plzeň, a když se dal na politiku, dotáhl to se svým zdravým selským rozumem až na populárního starostu. Proto byli krajané rádi, že po něm byla pojmenována chicagská ulice vedoucí právě českými čtvrtěmi.

Česko-slovenský obchod na Čermákově ulici ve čtvrti Berwyn je asi posledním svého druhu na západním okraji Chicaga. S prodavačkou, paní Mílou, se tady domluvíte česky stejně jako anglicky. "Z velké většiny sem chodí ráno mladí, odpoledne spíš chodí starší lidé, Češi i Američani. Ti si sem chodí pro pečivo a pro uzeniny, řekla bych, že sem chodí tak 80 procent Čechů a Slováků."

Jedním ze stálých zákazníků je pan Emil, který si pamatuje, že na Čermákově ulici bylo ještě v šedesátých letech českých obchodů daleko víc. "Řezníci vymizeli, ta pekárna, to je ten Vesecký tady vedle, to už taky moc nebude mět velkou trvanlivost. Tady byla česká hospoda, vedle toho pohřebního ústavu, Mařík Funeral Home. Dělali tady knedlíky."

Starousedlíci nám řekli, aby nás ani nenapadlo česky si tady, na Čermákově ulici, zanadávat. Potomci starousedlíků sice nemluví, ale rozumějí česky. V roce 2000 otevřeli na Čermákově třídě v Berwynu, v budově posledního prosperujícího podpůrného spolku, malé muzeum, kam si mohou Češi, kteří se odsud stěhují, uložit cenné věci po předcích. Mají tu první v Chicagu ušitou československou vlajku, plakát připomínající první slet amerického sokola v Chicagu v roce 1921 a také nádhernou sbírku českých a moravských krojů. "Cermak Road v Berwynu byla před lety velmi populární, dokud se odsud nezačali Češi stěhovat na předměstí," říká knihovnice a archivářka Annette Schabowski. "Čtvrtě Berwyn a Cicero jsou stále ještě do velké míry české, ale v posledních letech se sem přištěhovalo hodně hispánců."

Slova paní Schabowski potvrzuje také prodavačka Míla, která mně vysvětlila, jak dnes vypadá každoroční letní český festivalový průvod pod lipami na Čermákově ulici nazývaný Houby Day. "Je to takový průvod s českou tradicí, který už bohužel poslední rok moc nefungoval jako český, už spíše ta mexická menšina..." Na Cermak Road mají dodnes jednu ze čtyř chicagských historických škol, školu TGM, kde se učí jednou týdně česky, ale na místní veřejné škole už Češi nejsou. "Můj syn chodil tady na high-school, před čtyřmi lety ji dokončil a říkali mu, že dvacet let zpátky tam bylo nějakých 80 procent českých studentů. A když on končil, tak tam byli Češi už jenom on a paní z kuchyně."

Na Čermákově ulici ale stále najdete výrobnu knedlíků, nápisy na firmách s českými jmény a také poslední prosperující českou pojišťovnu CSA, která je tu už 150 let. Její prezidentka Deborah Zeman podporuje všechny aktivity vlastenců, včetně chicagského Sokola: "Už to tu není tím, co se dříve nazývalo Little Bohemie, malé Čechy. Mladí Češi, kteří sem přišli v 90. letech, se totiž začali usazovat na severu Chicaga." I přesto, že Češi Berwyn a Cicero v okolí Cermak Road opouštějí, kupodivu se tu drží české hospody. Najdete jich tu hned několik a svíčková, koprovka nebo kachna se zelím a knedlíkem tady chutnají jako doma od maminky. Toulal jsem se po Čermákově třídě s panem Láďou Vítkem, mužem, kterému bylo sedm let, když se v roce 1933 v Chicagu konal pohřeb starosty Antona Čermáka. Rozloučit se s ním tehdy přišlo půl miliónu lidí, nejen Čechů a Slováků, ale také Maďarů, Poláků, Irů a Italů. Paní Deborah Zeman připomíná, že Tony Čermák byl prvním a doposud jediným starostou velkého amerického města, který se narodil v původní vlasti. Čermáka zasřelil atentátník, který v Miami mířil na prezidenta Roosewelta, čeští krajané v Chicagu si ale myslí, že zdejší nejslavnější Čech zahynul proto, že se pokusil zatknout Al Capona a mařil plány zdejší mafii. Ať už to bylo jakkoliv, Čermák zajistil Čechům v Chicagu úctyhodné postavení, které tam mají dosud.

ČESKÝ ROZHLAS, převzato z www.radio.cz

obsah | svět - svet