Čech půjde do Chelsea! Ale až v létě

Fotbalový brankář Petr Čech přece jen přestoupí z francouzského Rennes do londýnské Chelsea, dojde k tomu ale až v létě. Pro Čecha je v novém klubu připravena pětiletá smlouva, která má vstoupit v platnost 1. července. Více než dvoutýdenní jednání tak konečně dospěla ke shodě.

"Kluby konečně našly společnou řeč a vypadá to, že dojde k dohodě. Zatím nic podepsáno nebylo, ale celá věc by mohla být dotažena do týdne. Petrův přestup je na nejlepší cestě," řekl Právu Viktor Kolář z firmy Sport Invest, která hráče zastupuje.

Dnešního osmihodinového jednání v Londýně se poprvé zúčastnil i samotný brankář a bezprostředně po něm odletěl s vedením Rennes soukromým letadlem zpátky do Francie. Do Chelsea tedy oficiálně přestoupí až 1. července, ale dá se předpokládat, že s klubem již podepsal předsmlouvu, což je běžná praxe.

Finančně si polepší

To však nikdo nechtěl komentovat. Hráč se už předběžně dohodl i na podmínkách. Stoprocentně jisté je to, že si v Londýně finančně polepší. Ruský majitel Chelsea, miliardář Roman Abramovič, totiž prvotřídní fotbalisty odměňuje vskutku luxusně. Třeba takový Argentinec Verón bere podle100 000 liber týdně (asi 4,5 mil. korun).

"Byla to nabídka, která by už nemusela nikdy přijít. Jsem strašně rád, že Chelsea v jednání pokračovala, i když Rennes dál trvalo na mém letním odchodu. Doufám, že se brzy všechno dotáhne do konce, protože působit v Chelsea je pro mě obrovská šance a výzva. Vždyť je to momentálně jeden z největších klubů světa," řekl Čech, jehož si vybral italský kouč klubu Claudio Ranieri jako budoucí jedničku.

Prezentace v červenci

Podle informací anglického listu News of the world tisku vyinkasuje Rennes za přestup 7 miliónů liber, což je v přepočtu téměř 320 miliónů korun. Původně měla být Čechova cena kolem 6 miliónů liber, ale Angličané prý ještě milión liber přihodili. Dost možná tím funkcionáře Rennes, kteří byli v přestupu Čecha dosud zdrženliví, definitivně zlomili.

"Cenu bych nerad komentoval," nechtěl být konkrétní Kolář. "Záleží na Chelsea, jestli ji zveřejní," dodal. Přesná přestupová suma se nakonec brzy objeví, protože v Anglii se s penězi za transfery nedělají žádné tajnosti. Už nyní je jisté, že se Čech v Londýně objeví až v červenci po ME v Portugalsku. "Tam bude prezentace Petra jako nové posily," prozradil Kolář.

Nakonec tak v jednáních přece jen zvítězil francouzský klub, který od začátku deklaroval, že Čecha nehodlá pustit v rozehrané sezóně, kdy za něj ještě nemá náhradu. Sportovní ředitel Rennes Pierre Dréossi dokonce o víkendu prohlásil: "Čechův odchod do Chelsea se uskuteční buď v červnu, nebo nikdy!"


Petr Čech

Narozen:

20. května 1982 v Plzni

Výška a váha:

197 cm, 88 kg

Stav:

ženatý, manželka Martina

Klubová kariéra:

1989-99 Viktoria Plzeň
1999-2001 Chmel Blšany
2001-02 Sparta Praha
2002-04 Stade Rennes

Reprezentace:

15 zápasů/1155 minut; národní tým s ním v brance ještě neprohrál - bilance 12 výher a 3 remízy, dostal zatím jen sedm branek

JAN KRŮTA, PRÁVO

obsah | svět - svet