Brusel pozastavil nováčikom peniaze

Európska komisia pozastavila do 15. októbra Slovensku aj Česku možnosť podpisovať zmluvy na čerpanie peňazí z fondu Phare. Rovnako urobila aj v prípade niektorých ďalších nových členov Európskej únie.

Europoslankyňa Monika Beňová zo Smeru hovorí, že komisia spravila audit na ministerstve financií a zistila, že všetko nefunguje tak, ako by malo. "Nefunguje technický systém EDIS," hovorí. V systéme má slovenská strana na starosti všetko od hodnotenia projektov až po ich vyplácanie.

Mikuláš Gera z tlačového oddelenia ministerstva financií potvrdil, že uzatváranie zmlúv komisia zastavila pre technické nedostatky. "Keďže nie sú zásadného charakteru, rezort je presvedčený, že sa ich podarí do 15. októbra odstrániť," povedal.

"Doteraz záverečné posudzovanie projektov riešila delegácia Európskej komisie na Slovensku, ale tá po našom vstupe skončila a táto právomoc prešla na niektoré slovenské inštitúcie," povedal Martin Urmanič, hovorca podpredsedu vlády Pála Csákyho, ktorý má eurofondy na starosti. Komisia si podľa Urmaniča zobrala čas na to, aby preverila, či sú slovenské inštitúcie schopné právomoci prebrať.

Ani informačný systém na "povstupové" štrukturálne fondy podľa Beňovej nefunguje tak, ako by mal a komisia sa chystá preveriť aj ten. Hovorca ministerstva výstavby Lászlo Juhás hovorí, že systém funguje normálne. "Audit z Bruselu radi privítame, aby nezávisle potvrdil jeho funkčnosť a ukončil mediálnu diskusiu na túto tému."

Europoslanec Sergej Kozlík povedal, že včera poslanci v rozpočtovom výbore Európskeho parlamentu kritizovali čerpanie peňazí z fondu Phare v celej Európskej únii. "Za sedem mesiacov sa platobné položky čerpajú na 54 percent a plánované položky záväzkov sú plnené na 72 percent v celej únii," povedal. Podľa neho to vyzerá tak, že peniaze, ktoré fond ponúkal, sa v tomto roku opäť nevyčerpajú. Komisia to podľa neho zdôvodňuje tým, že predkladané projekty nie sú dostatočne kvalitné.

(rk)

obsah | svět - svet