Británia ruší víza pre občanov Slovenska

Občania Slovenska nebudú od polnoci zo 17. na 18. decembra potrebovať pri ceste do Británie víza. Informovali o tom premiér Mikuláš Dzurinda a britský veľvyslanec Ric Todd.

"Zmeny na Slovensku aj vo Veľkej Británii vyriešili problémy so zneužívaním nášho azylového systému, vízový režim preto nie je potrebný," povedal Todd. Upozornil ale, že Británia nebude tolerovať snahy zneužívať systém - a každý, kto to bude chcieť urobiť, "urobí chybu, nedostane nič a bude sa musieť vrátiť". Veľká Británia zaviedla vízovú povinnosť pre občanov Slovenskej republiky v roku 1998.

Slovensko bolo jedinou krajinou z takzvanej laekenskej desiatky kandidátskych štátov na vstup do Európskej únie, ktorej Veľká Británia nezrušila vízovú povinnosť. Britská vláda zaviedla voči Slovensku víza pre nárast počtu žiadostí o politický azyl, najm§ zo strany slovenských Rómov. Podľa Todda išlo zjavne o pokusy zneužiť britský azylový systém. Už vlani však zaradila Británia Slovensko - rovnako ako ďalšie kandidátske štáty EÚ - na "bielu listinu" bezpečných krajín, ktorých občania prakticky nemajú šancu získať v Británii azyl.

Britský premiér Tony Blair naznačil možnosť zrušenia vízovej povinnosti pre slovenských občanov už v apríli, pri Dzurindovej návšteve Londýna. Blair vtedy vyhlásil, že si "pozorne vypočul" argumenty svojho hosťa a že na ne bude môcť čoskoro kladne odpovedať.

Británia by víza pre slovenských občanov musela zrušiť najneskôr k 1. máju 2004 - ku dňu vstupu Slovenska do Európskej únie.

(pi), PRAVDA

obsah | svět - svet