Práci v Británii hledalo od května mnoho Čechů a Slováků

Už 5675 Čechů se od prvního května zaregistrovalo ve Velké Británii, aby tam získalo práci. Ještě čilejší byli Slováci - žádost jich ve stejném období podalo 8395. Celkově se o zaměstnání na ostrovech ucházelo podle středeční statistiky 90 950 osob z nových členských zemí Evropské unie. Nejvíce jich přišlo z Polska.

Zájemci ze zemí EU se musejí registrovat na speciálním úřadu. Británie totiž otevřela svůj pracovní trh s tím, že bude sledovat, jak příliv nových sil ovlivňuje systém.

Invaze se nekonala

Rozhodnutí Londýna bylo před 1. květnem velmi tvrdě kritizováno bulvárním i konzervativním tiskem. Média veřejnosti hrozila rozvratem sociálního a zdravotního systému, záplavou statisíců chudých přistěhovalců. Dnešní statistika ale potvrdila, že se vlna přistěhovalectví nekonala.

Nejvíce lidí se registrovalo v prvních třech měsících rozšíření, a to 65 tisíc. Velká část z nich byla přitom v Británii už před rozšířením EU. V září podalo žádost 10 tisíc osob.

Vedou Poláci a Litevci

Pokud jde o národy, vedou tabulku s převahou Poláci, kteří tvoří 55 procent registrovaných. Po nich následují Litevci (16 procent) a Slováci (10 procent). Češi jsou s Lotyši za nimi se sedmi procenty podaných registrací. Přes 80 procent žadatelů jsou lidé mezi 18. a 34. rokem věku. Většinou přijeli bez rodin. Uplatňují se nejčastěji v hotelích a restauracích (30 procent), v administrativě (20 procent), zemědělství (17), průmyslu (sedm procent) a potravinářství (pět procent).

Až šest liber na hodinu

Osmdesát procent registrovaných pracovníků z nových členských zemí Unie vydělává mezi 4,5 librami (asi 200 korun) až šesti librami za hodinu (asi 264 Kč).

Na 96 procent má trvalý pracovní poměr na plný úvazek. Britská pravidla stanoví, že pro zaměstnance z nových zemí platí všechny předpisy jako pro Brity. Na většinu sociálních dávek však nemají první rok nárok.

Podle dnešní statistiky získalo nějaké dávky 16 osob z 91 tisíce registrovaných. Žádostí o dávky zaregistrovali Britové asi 500.

NOVINKY

obsah | svět - svet