Odmínovačka Božena čistí Irak

Slovenská odmínovacia skupina vyčistila v Iraku počas prvého týždňa takmer šesťtisíc metrov štvorcových priestoru pomocou odmínovacieho kompletu Božena. Približne 1 200 metrov štvorcových plochy aj ručne preverila.

Jednotka si počas svojho pôsobenia vybudovala slušnú autoritu a spolupráca s ostatnými siedmimi zahraničnými kontingentmi je na veľmi dobrej úrovni, informoval veliteľ slovenskej ženijnej jednotky v Iraku Ondřej Novosad. Jednotka začala ženijné práce 15. septembra v súlade s čiastkovým rozkazom veliteľa divízie. Deň predtým sa celá 32 členná odmínovacia skupina vyčlenená zo ženijnej roty presunula do priestoru tábora Lima do Karbally.

Operačná súčinnosť s poľským velením je nadviazaná, zladený je aj systém ochrany vojakov, prípadnej evakuácie ranených, transportu a dodávky munície. Na bezpečnosť počas presunov ženijnej jednotky dohliada aj miestna polícia.

Vojaci si slávnostným nástupom pripomenuli Deň ozbrojených síl SR. Veliteľ divízie všetkým slovenským ženistom v Iraku poprial v ich ďalšej práci veľa úspechov, aby dosahovali také výborné výsledky ako doteraz. Všetci slovenskí ženisti sú vo výbornej kondícii a sú zdraví.

PRAVDA

obsah | svět - svet