V padesátce nejbohatších Východoevropanů i Kellner a Babiš

Ropný magnát Michail Chodorkovskij z Ruska obhájil svou pozici jedničky mezi největšími boháči ze zemí střední a východní Evropy. Jeho spoluobčané přitom doslova zahltili žebříček padesáti nejbohatších Středo - a Východoevropanů, který sestavil polský týdeník Wprost. Nejbohatší Čech Petr Kellner se na žebříčku umístil na 43. místě. Andrej Babiš, který má české i slovenské občanství a působí převážně v ČR, skončil o pět příček dál.

Zatímco Rusové mají na seznamu jedenatřicet jmen, Ukrajinci šest, Rumunsko pět a Polsko čtyři, Česko se musí spokojit pouze se dvěma. S šéfem finanční skupiny PPF Petrem Kellnerem a majitelem Agrofertu Andrejem Babišem. Dohromady vlastní padesátka nejbohatších Východoevropanů majetek v hodnotě 73,1 miliardy dolarů (přes dva biliony korun). To je jen o něco více než roční HDP České republiky. Většina středo - a východoevropských boháčů se ke svým majetkům dopracovala během privatizace státních podniků po pádu komunismu. Přitom tam, kde byla privatizace "nejdivočejší", například v Rusku, na Ukrajině či v balkánských zemích, se "urodilo" podstatně více miliardářů, než v "umírněnějších" zemích, jako jsou Polsko, Slovensko, Maďarsko či Česko.

Potíže s Putinem

Jenomže tak, jak se Rusové či Ukrajinci rychle vyšplhali do výšin, hrozí jim, že stejně rychle spadnou. Například firma Michaila Chodorkovského Yukos se už dostala pod drobnohled ruských vyšetřovatelů. Její spolumajitel Platon Lebeděv byl dokonce zatčen. Chodorkovskij to vnímá jako snahu prezidenta Putina zbavit ho jeho politického vlivu. Do nemilosti Putina se má brzy dostat i druhý nejbohatší Východoevropan Roman Abramovič, bývalý spolupracovník magnáta Borise Berezovského, který už byl donucen z Ruska emigrovat. Také nejbohatší Ukrajinec Renat Achmetov má potíže s úřady své země. Jak připomněl Wprost, byla už v Kyjevě ustanovena zvláštní komise berních úředníků, aby zkoumala původ Achmetovova majetku.

Cílem odstřelovačů

Nejrizikovější situace však zažívají miliardáři v balkánských zemích. Například vloni nejbohatší Bulhar, Ilja Pavlov, který na žebříčku Wprost obsadil osmé místo, byl zastřelen odstřelovačem před branami svého sofijského koncernu. Obětí atentátu se měl stát i jeho partner Sevdalin Stratijev. Ten ovšem zemřel až o pár týdnů později během plastické operace - odstranění přebytečného podkožního tuku. Jak napsal Wprost, podnikání v Bulharsku připomíná Chicago třicátých let minulého století. Boháči ze zemí visegrádské čtyřky či pobaltských zemí se případného pádu tolik obávat nemusejí. Pouze nejbohatší Slovák Jozef Majský má problémy se zákony. Dostal se do vězení kvůli obvinění ze spoluautorství pyramidové finanční hry, která podvedla na 200 tisíc lidí.


Nejbohatší Východoevropané

1. Michail Chodorkovskij (Rusko) 8,30 mld. USD
2. Roman Abramovič (Rusko) 7,50 mld. USD
3. Michail Fridman (Rusko) 6,70 mld. USD
4. Jan Kulczyk (Polsko) 3,30 mld. USD
5. Vladimir Potanin (Rusko) 3,20 mld. USD
43. Petr Kellner (Česko) 0,55 mld. USD
48. Andrej Babiš (Česko) 0,45 mld. USD

Největší boháči v jednotlivých východoevropských zemích

Rusko Michail Chodorkovskij 8,30 mld. USD
Polsko Jan Kulczyk 6,70 mld. USD
Ukrajina Renat Achmetov 1,90 mld. USD
Srbsko Milan Panič 1,20 mld. USD
Rumunsko Iosif Constantin Dragan 0,90 mld. USD
Česko Petr Kellner 0,55 mld. USD
Bulharsko Vasil Božkov 0,50 mld. USD
Maďarsko Gábor Varszégi 0,28 mld. USD
Slovensko Jozef Majský 0,20 mld. USD
Chorvatsko Luka Rajič 0,20 mld. USD
Estonsko Aadu Luukas 0,20 mld. USD
Lotyšsko Walery Kargin 0,20 mld. USD Litva Bronislovas Lubys 0,15 mld. USD

(ptz), LIDOVÉ NOVINY

obsah | svět - svet