Medzinárodné ocenenie Biomasy za projekt znižovania emisií

Združenie Biomasa získalo podobne ako ďalších 21 organizácií zo 17 európskych krajín v piatok v dolnorakúskom Badene ocenenie v medzinárodnej súťaži Climate star 2004. Biomasa z Kysuckého Lieskovca v Žilinskom okrese získala cenu ako jediná zo Slovenska za projekt, ktorý má znížiť emisie oxidu uhličitého v Žilinskom a Trenčianskom kraji.

Emisie spôsobujúce skleníkový efekt sa združeniu darí znižovať prostredníctvom využívania biomasy na severozápadnom Slovensku namiesto uhlia, koksu alebo zemného plynu. "Veľmi sme sa potešili. Ocenili našu snahu chrániť životné prostredie a zároveň vytvárať partnerskú spoluprácu medzi obcami," povedala pre agentúru SITA Dagmar Bohunická z Biomasy. Ako dodala, pre Biomasu to nie je prvá medzinárodná cena, pred štyrmi rokmi získala cenu za zlepšovanie životného prostredia OGÜT.

Projekt by mal skončiť budúci rok. Jeho výsledkom bude 44 zrekonštruovaných pecí v malých a stredných zariadeniach, ktoré budú využívať biomasu. Združenie postupne vytvára systém na zber a zvoz drevného odpadu, jeho spracovanie do formy drevných peliet, ich distribúciu do kotolní a dodávku tepla užívateľom. Momentálne beží tretia fáza projektu. V tomto roku sa Biomasa zameria na rekonštrukciu kotolní v školách a rodinných domoch. Rozpočet projektu je 280 miliónov korún, uviedla Bohunická. Finančnú podporu získala Biomasa aj z programu EÚ LIFE-Environment.

Súťaž už druhý rok pripravila organizácia Climate Alliance, ktorá je Európskou mestskou sieťou podporujúcou ochranu ovzdušia. Združuje viac ako 1200 miest a obcí z celej Európy. Ocenené projekty boli zamerané najmä na obnoviteľné zdroje energie - solárnu, veternú, vodnú, biomasu alebo geotermálnu energiu. Do súťaže sa zapojilo viac ako 200 organizácií zo 17 krajín.

SME

obsah | svět - svet