Berlín nároky vysídlenců vůči Česku nepodpoří

Odmítavé stanovisko kancléře Gerharda Schrödera, které se týká majetkových nároků německých vysídlenců vůči Polsku, je platné i vůči České republice. Potvrdil to ve čtvrtek mluvčí německé vlády.

Podle něj "stanovisko, které vyslovil ve Varšavě kancléř ohledně individuálních restitučních nároků vůči Polsku, platí i pro odpovídající požadavky, které mohou být vzneseny vůči Česku. Pro spolkovou vládu v této otázce není mezi oběma zeměmi rozdíl".

Schröder v neděli na počest 60. výročí Varšavského povstání řekl: "Ani spolková vláda, ani žádná seriozní politická síla v Německu nepodporují individuální odškodňovací požadavky, pokud jsou ještě vznášeny. Tento postoj bude spolková vláda obhajovat i před mezinárodními soudy.

Kancléř se také postavil proti přehodnocování válečných a poválečných dějin, jak by se podle některých signálů rády pokusily určité síly v Německu. "My, Němci víme velmi dobře, kdo začal válku a kdo byly první oběti. Proto nesmí být dnes dáván žádný prostor restitučním nárokům z Německa, které stavějí dějiny na hlavu," zdůraznil Schröder.

(r)

obsah | svět - svet