Česko dá běloruským disidentům 20 milionů

Česká republika podpoří disidentské skupiny v Bělorusku částkou 20 milionů korun. Běloruské volby podle očekávání vyhrál dosavadní prezident Alexandr Lukašenko, který v Bělorusku autoritativně vládne od poloviny 90. let.

Peníze, které půjdou ze státní rozpočtové rezervy, Česko vynaloží na stipendia a stáže pro pronásledované běloruské studenty, na šíření informací ze zahraničí, projekty běloruských a českých nevládních organizací a na zdravotní péči pro perzekvované běloruské občany.

Březnové prezidentské volby v postsovětské zemi provázely demonstrace proti současnému režimu, při kterých byla zatčena řada opozičních představitelů. Místní vláda s nimi odmítá jakýkoli dialog. Český premiér Jiří Paroubek (ČSSD) po skončení protestů po vzoru polských politiků uvedl, že by běloruští studenti, kteří budou kvůli účasti na demonstracích ve své zemi vyloučeni ze škol, mohli dostudovat v České republice. Nabídku studia pro běloruské vysokoškoláky dnes podaly Vysoká škola uměleckoprůmyslová a Karlova Univerzita.

Svoboda po zasedání vlády také řekl, že vláda se ztotožňuje s výsledkem summitu Evropské rady, jež se rozhodla přijmout restriktivní opatření vůči Bělorusům zodpovědným za porušování mezinárodních volebních standardů, včetně prezidenta Lukašenka.

Praha patří mezi nejhlasitější odpůrce režimu v Minsku, spolupráce s běloruskými disidenty má v Česku dlouhou tradici.

ČTK

obsah | svět - svet