V Bielorusku na hlasovaniach aj slovenskí pozorovatelia

Víkendové parlamentné voľby a referendum v Bielorusku budú sledovať aj pozorovatelia zo Slovenska. Podľa informácií z rezortu zahraničia, hlasovanie budú sledovať štyria krátkodobí a jeden dlhodobý pozorovateľ, ktorý bude v Bielorusku pôsobiť asi mesiac.

Ide o predstaviteľov mimovládnych organizácií a jedného zástupcu akademickej obce. Pôsobia pod hlavičkou OBSE. Na rozdiel od českých a gréckych pozorovateľov, slovenskí nemali vážnejšie problémy pri udeľovaní víz.

Bieloruskí voliči budú hlasovať v nedeľu 17. októbra o novom zložení parlamentu a v kontroverznom referende by mali rozhodnúť o predlžení Lukašenkovho prezidentského mandátu končiaceho v roku 2006. Ústava umožňuje zastávať bieloruskému prezidentovi funkciu len dve päťročné funkčné obdobia. Lukašenko je na čele krajiny od roku 1994 a Bielorusko patrí k diplomaticky a ekonomicky najizolovanejším štátom v Európe. Autoritársky režim bieloruského prezidenta odsudzuje Európska únia aj Spojené štáty americké pre porušovanie ľudských práv.

SME

obsah | svět - svet