Střelbou rozháněli čeští vojáci dav v Basře

Varovnými výstřely do vzduchu se museli bránit čeští vojáci v jihoirácké Basře. Rozvášněný dav místních Iráčanů se totiž snažil zabránit v průjezdu automobilové koloně vezoucí ve dvou cisternách pitnou vodu. ČTK to faxem sdělilo české ministerstvo obrany s tím, že všichni vojáci se vrátili v pořádku na základnu.

Kolona čtyř vozidel vezla ráno vodu na českou základnu 7. polní nemocnice, když cestou narazila na zátarasy a její osazenstvo se muselo bránit útoku davu.

Další incident se odehrál při vyvážení odpadu z prostoru základny. Jeden Iráčan se při vykládce odpadu pokusil naskočit na vozidlo s kontejnerem, ale těžce se zranil. Přes okamžitou lékařskou pomoc poskytnutou v polní nemocnici svým zraněním podlehl. Česká vojenská policie nehodu vyšetřuje.

Podle českého ministerstva obrany se bezpečnostní situace v jižním Iráku v posledních dnech zhoršila. Vysoké teploty, nedostatek elektrické energie a pohonných hmot vyvolaly nepokoje mezi místním obyvatelstvem. Na vozidla spojeneckých sil a humanitárních organizací házejí nespokojenci kameny a byla zaznamenána i střelba.

Polní nemocnice nepříjmá místní obyvatele

Velitel 7. polní nemocnice plukovník Mojmír Mrva proto dočasně zastavil příjem místních obyvatel na základnu v rámci humanitární pomoci. Přijal další bezpečnostní opatření ohledně výjezdů vozidel, ochrany objektů a protipožární kontroly. Zajistil doplnění zásob pitné vody a nařídil úsporný režim při její spotřebě. V nemocnici je v současnosti hospitalizováno několik britských vojáků.

K výstražné střelbě se v Basře museli uchýlit i britští vojáci. Ti hlídkují před čerpacími stanicemi, z nichž několik se davy lidí pokusily v sobotu vyrabovat.

NOVINKY

obsah | svět - svet