Bába vymazal z tabulek Zvarův český rekord

Skokan do výšky Jaroslav Bába vylepšil český rekord na 237 cm. Na halovém mítinku v německém Arnstadtu bronzový medailista z olympijských her překonal dosavadní české maximum Jána Zvary z roku 1987 o jeden centimetr.

Dvacetiletý Bába v sobotu ani tak nevyhrál, třebaže porazil šampióna z OH Holma ze Švédska. Nižší počet pokusů totiž rozhodl o triumfu Rusa Rybakova, který 237 cm překonal napoprvé a třikrát se neúspěšně pokoušel o 239 cm. S Bábou se tak dělí o nejlepší výkon letošní halové sezóny.

Všechno mu sedlo

Zvaru rekordní výkon vycházející hvězdy nepřekvapil. "Když jsem ho viděl v Hustopečích, bylo mi jasné, že je to jen otázka času," řekl sesazený rekordman s odkazem na Bábův skok přes 235 cm při Moravském výškařském turné. "Jardovi držím palce, je mu dvacet let a má na to, aby skákal přes 240," dodal Zvara.

Ten skočil 236 cm v roce 1987 v hale i pod širým nebem, Bábův výkon je proto absolutním a halovým českým rekordem. Svěřenec Aleše Dudy se pokoušel překonat laťku položenou ještě o dva centimetry výš. "Dnes mi všechno perfektně sedlo, byla tady skvělá atmosféra i výborný povrch," hlásil Bába, jenž Holma porazil poprvé po dvou letech.

Také v soutěži žen padl nejlepší letošní výkon, Ruska Čičerovová přeskočila rovné dva metry. Iva Straková byla šestá stejně jako mezi muži Svatoslav Ton, který se dostal přes 225 cm. Všichni tři čeští reprezentanti už dříve splnili limit pro účast na březnovém halovém ME v Madridu.

Vyhecoval expřítelkyni

Také osmnáctiletá dálkařka Denisa Ščerbová vymazala z českých tabulek jeden z nejstarších rekordů. Na mistrovství Moravy v bratislavské hale Elán skočila 664, čímž o jeden centimetr překonala letitý výkon Jarmily Nygrýnové-Strejčkové z evropského šampionátu v San Sebastiánu v březnu roku 1977.

Juniorská mistryně světa z loňska tak zároveň splnila limit pro start na halovém mistrovství Evropy i kritérium B na letní mistrovství světa v Helsinkách. Na madridský šampionát v hale s ní odjede i Martina Darmovzalová, která ve stejné soutěži skončila druhá výkonem 655 cm ze třetí série, čímž potřebný limit splnila na centimetr přesně. Psychicky byla v pohodě, cítila velkou motivaci. "Nahecoval mě Jarda," jmenovala svého bývalého přítele výškaře Bábu. "Když mi to trenér volal, řekla jsem si, že musím taky něco pořádného skočit," vylíčila.

Díky Ščerbové, jejíž absolutní osobní výkon z loňské sezóny je ještě o čtyři centimetry kvalitnější, padl druhý nejstarší český atletický rekord v kategorii žen. Starším už je pouze halové maximum ve vrhu koulí v podání Heleny Fibingerové (22,50 m) z února 1977.

Ščerbová v Bratislavě první pokus asi o stopu a půl přešlápla, rekordní výkon předvedla hned v druhé sérii. "Pak jsem to zabalila a už jsem dál neskákala. Vzala jsem boty a šla ze sektoru pryč," řekla nová rekordmanka.

"Bylo by dobré, kdybychom do Madridu jely tři," vyzvala na dálku další přední českou dálkařku, Lucii Komrskovou, která má rovněž šance se na halové mistrovství Evropy dostat. Teď si zaskáče ještě na mítinku ve Stockholmu a domácím šampionátu seniorů. "Potom dám přednost odpočinku před Madridem. Musím si to srovnat v hlavě, hlavně techniku," doplnila Ščerbová.

Limit má i Stehlík

Koulař Petr Stehlík obsadil na halovém mítinku v Lipsku třetí místo a zároveň výkonem 19 metrů a 75 centimetrů splnil limit pro start na halovém mistrovství v Madridu.

Svazovému kritériu vyhověl sedmadvacetiletý vrhač Dukly Praha o pět centimetrů, čtvrt metru mu chybělo ke splnění horšího z limitů pro start na letním mistrovství světa. V závodě jej porazili jen domácí koulaři Dittmar a Sack.

Jaroslav Bába vylepšil v Arnstadtu české maximum Jána Zvary z roku 1987 o jeden centimetr.

PRÁVO

obsah | svět - svet