Riceová slíbila Čechům zjednodušení víz

Prezident Václav Klaus jednal při návštěvě USA s ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou. Mluvil s ní o vízech pro Čechy cestující do USA. Riceová podle Klause připustila možnost určitého zjednodušení vízové problematiky.

"Paní ministryně to téma intenzivně zná," řekl Klaus. Podle něj je dobrý signál, že se tématem víz nezabývá jen nějaký řadový úředník.

"Nehrozí, že by víza byla zrušena zítra. Ale mám pocit, že americká stran a chystá nějaké gesto, například vůči studentům," řekl prezident a dodal, že "také velmi pečlivě hovořili o příliš vysokých poplatcích za víza". Pro američany cestující do Čech platí bezvízový režim. Pro Čechy a další nové členy Evropské unie s výjimkou Slovinska platí při cestách do USA vízová povinnost.

Česká straně vadí i poplatky, které americká velvyslanectví nevracejí ani při neudělení víza. Na tento nesoulad si stěžovali i europoslanci. Odstavec o "diskriminačních vízech především vůči novým členským zemím" prosadila do zprávy o vzájemných euro-amerických vztazích česká poslankyně Jana Hybášková.

iDNES

obsah | svět - svet