Čech uzavřel obchod s Amazon.com

Jednomu z nejúspěšnějších českých podnikatelů Romanu Staňkovi se podařil další "milionový" obchod. Jeho firma Systinet uzavřela několikaletý kontrakt s největším internetovým obchodem na světě Amazon.com.

Systinet dodá Amazonu programové vybavení, jež mu umožní jednoduchou komunikaci s obchodníky, kteří chtějí své zboží prodávat na jeho stránkách. Dosud museli pracovníci Amazonu "ručně" přepracovávat databáze, které jim prodejci zasílali tak, aby byly kompatibilní s jejich systémem. Aplikace od Systinetu tento proces plně zautomatizuje.

"Systinet se stává naším strategickým partnerem," potvrdil v tiskovém prohlášení John Rossman z Amazonu. Roman Staněk považuje uzavřený obchod za velmi důležitý pro jeho firmu. "Vždyť jsme podepsali kontrakt s firmou, která je synonymem pro internetové obchodování," citoval jej internetový magazín Internet News.

Amazon se drží

Amazon prodá za rok zboží v hodnotě 4,5 miliardy dolarů. Je jedním z mála internetových gigantů, který si zachoval růst i po splasknutí internetové bubliny v roce 2000. Jeho šéf Jeff Bezos se letos dokonce dostal do první stovky nejbohatších Američanů. Staněk zaujal světovou internetovou komunitu už v roce 1999. Tehdy prodal softwarové firmě Sun Microsystems (SM) svou společnost NetBeans za 9 milionů dolarů. Na čas se stal jedním z ředitelů SM, záhy si však založil novou firmu Indoox.

Vzhledem k předchozím úspěchům se mu podařilo přesvědčit soukromé investory, aby do ní vložili celkem 2,3 milionu dolarů. Indoox se přejmenoval na Systinet. Sídlo firmy se z Prahy přesunulo do amerického Bostonu a Staněk se po skončení kontraktu se Sun Microsystems stal v roce 2001 jejím generálním ředitelem. Kontrakt s Amazonem sice Systinet považuje za svůj do této doby největší, už před časem se mu však podařilo uzavřít podobné obchody například s Deutsche Telekom či bankou J. P. Morgan.

PETR KINCL

obsah | svět - svet