Američané testují letoun Albatros

Americké letectvo testuje český letoun L-39 Albatros a uvažuje o tom, že si pořídí několik kusů pro výcvik svých pilotů. Zkoušky na vojenské letecké základně Edwards v Kalifornii potrvají šest měsíců.

Byl by to první průnik českých strojů do U.S. Air Force, i když naděje na závratný obchod jsou zatím malé. Americké vojenské letectvo zatím testuje jen jeden albatros, v případě úspěchu uvažuje o pořízení dalších dvou kusů. Piloti základny Edwards zkoumají letecké vlastnosti albatrosů a ověřují náklady na opravy a provoz.

V průběhu testů by letoun měl absolvovat 139 letových hodin. Americké letectvo by chtělo albatrosy používat místo nyní vyřazovaných letadel T-39 Sabreliner. Piloti by se s nimi podle plánu Američanů mohli cvičit ve stíhání letadel CV-2 Osprey a bezpilotních průzkumných strojů RQ-4 Global Hawk. Výsledky zkoušek, které začaly v srpnu, dopadají zatím pro albatros pozitivně. "Prověřovali jsme si několik typů letadel a L-39 z toho vyšel jako jednoznačně nejlepší," uvedl major Bill Koukourikos ze 412. testovací letky základny Edwards, který má testy albatrosů na starosti. "Albatros dokáže splnit 70 až 80 procent úkolů, které pro nás zajišťovala letadla Sabreliner," dodal. "To letadlo si musí zařazení mezi naše zkušební letadla zasloužit.

Pokud bude úspěšné v testech, může nás to dovést až k úvahám o vyřazení některých jiných letadel z naší zkušební letky," uvedl plukovník C. R. Davis v prohlášení základny Edwards. Albatrosy se vyráběly od roku 1972 a sloužily jako cvičný letoun zemí Varšavské smlouvy. Celkem jich bylo vyrobeno na 3000 kusů. Vodochodské Aero nyní nabízí model L-159 Alca, který vychází z koncepce albatrosu. Zatím se mu ale nepodařilo najít zahraničního kupce. Letoun si dosud objednala pouze česká armáda. Aero Vodochody má od druhé poloviny 90. let za strategického partnera americkou zbrojovku Boeing, která mu slibovala pomoc při průniku na nové trhy.

TOMÁŠ HOŘEJŠÍ

obsah | svět - svet