Lenka Šmídová vybojovala stříbro

I když v poslední rozjížďce třídy Evropa dojela Lenka Šmídová až desátá, v celkovém hodnocení skončila na druhém místě a ze stupňů vítězů převzala stříbrnou medaili. Zlato získala suverénní norská závodnice a dvojnásobná mistryně světa Siren Sundbyová, bronzovou medaili si domů odveze Dánka Signe Livbjergová.

Jachtařky kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám dlouho čekaly na start. Zdálo se, že se možná jedenáctá rozjížďka vůbec nepojede a budou platit výsledky po desáté jízdě, šest minut před vypršením časového limitu však závodnice přece jen vyjely na moře.

Šmídová od začátku kontrolovala pozici kolem desátého místa. Vedoucí Sundbyová sice byla těsně před ní, australská i dánská závodnice však bojovaly o bronz až v samém závěru startovního pole a stříbrnou pozici rodačky z Havlíčkova Brodu nikterak neohrožovaly.

Devětadvacetiletá Češka z jachtařské rodiny si tak bez větších problémů v závěrečné jízdě pojistila druhou pozici a po projetí cílem se mohla naplno radovat.

Výsledky: Ženy - Evropa: 1. Sundbyová (Nor.) 47,0, 2. Šmídová (ČR) 65,0, 3. Livbjergová (Dán.) 74,0, 4. Blancková (Austr.) 75,0, 5. Multalaová (Fin.) 85,0, 6. Amatová (Arg.) 86,0, 7. Šen Sien-jing (Čína) 88,0, 8. Mackyová (N. Zél.) 91,0.

(iln)

obsah | svět - svet