Veronika Zuzulová sa rozlúčila víťazstvom

Veronika Zuzulová zvíťazila v druhom slalome Európskeho pohára v stredisku Plejsy pri Krompachoch a dostala sa na čelo priebežnej klasifikácie disciplíny spoločne s Monikou Bergmannovou-Schmudererovou, keď obe majú 460 bodov. Devätnásťročná Veronika viedla už po prvom kole. V druhej jazde jej stačil na úspech šiesty najlepší výkon. Pre mladú Bratislavčanku je to už druhé prvenstvo v slalome EP v sezóne (v decembri sa tešila z triumfu v talianskom Passo Tonale) a tretie celkovo v kariére. Nemecká hviezda Svetového pohára, ktorá zvíťazila v úvodnom slalome, skončila na druhej priečke so stratou 23 stotín. Doterajšia líderka klasifikácie slalomu Chorvátka Nika Fleissová preteky nedokončila.

Prvé kolo bolo rytmické. V druhom však architekt trate ušil na pretekárky búdu, keď najmä cieľovú pasáž po náročnom zlome nečakane zatvoril a široké oblúky spôsobili všetkým nemalé problémy: "Celá trať bola veľmi zatvorená, ja som si myslela, že idem úplne pomaly. Veď som aj vykríkla v cieli, že to sa nedalo," priznala Zuzulová a dodala, že víťazstvom bola prekvapená.

Zuzulová sa na Plejsoch s Európskym pohárom rozlúčila, ďalšie súťaže jej už kolidujú so Svetovým pohárom. "O to viac ma teší, že som dnes vyhrala. Keď sa k tomu pridá víťazný súboj s Monikou, je to dokonalá radosť. My sme síce kamarátky, ale aj veľké rivalky a triumf nad treťou ženou slalomu v sezóne vo Svetovom pohári je pre mňa veľmi cenný."

"Podmienky na Plejsoch boli veľmi náročné, ale také mali všetky pretekárky. Je to veľmi dôležité víťazstvo najmä z toho hľadiska, že zdolala Nemku, ktorá je v celkovej klasifikácii Svetového pohára pred ňou. Toto víťazstvo a jej umiestnenie v Európskom pohári nič nemení na našich pôvodných plánoch a do konca sezóny už budeme štartovať iba vo Svetovom pohári. Zostávame tu trénovať, vo štvrtok 26. februára odlietame do fínskeho Levi, kde sú v sobotu a nedeľu na programe dva slalomy. Veronikin zdravotný stav nie je optimálny. Veľká vďaka patrí nášmu fyzioterapeutovi Jozefovi Kunyimu, ktorý robil, čo mohol, aby mohla Veronika štartovať," povedal otec a tréner slovenskej jednotky Timotej Zuzula.

Slalom žien EP - Krompachy-Plejsy: 1. Zuzulová 1:42,25 min, 2. Bergmannová-Schmudererová +0,23 s, 3. de Leymarieová (Fr.) +0,73, 4. Raitová (Fín.) +0,76, 5. Walterová (Licht.) +0,98,... 33. Repčinová (SR) +9,23. Celkové poradie v slalome EP: 1. Zuzulová a Bergmannová-Schmudererová obe 460 b, 3. Fleissová (Chorv.) 439.

(ja), SME

obsah | Slovenská republika