Slovensko schválilo prístupovú zmluvu k Európskej únii

Národná rada Slovenskej republiky v utorok súhlasila so Zmluvou o pristúpení k Európskej únii. Na hlasovaní sa zúčastnilo 140 poslancov, z nich za prijatie zmluvy bolo 129. Proti prijatiu zmluvy hlasovalo 10 poslancov KSS, nehlasoval jediný poslanec - Zoltán Horváth z SDKÚ. Ten po zverejnení výsledkov vyhlásil, že zlyhalo technické zariadenie zaznamenajúce rozhodnutie zákonodarcov.

Dnešným súhlasom so Zmluvou parlament zároveň rozhodol, že má charakter medzinárodnej zmluvy podľa článku 7 ods. 5 Ústavy SR, ktorá má prednosť pred slovenskými zákonmi.

Slovenský prezident Rudolf Schuster vyzdvihol jednotu politickej scény v súvislosti so schvaľovaním Zmluvy o prístupe k Európskej únii. "V tomto prípade sme naozaj boli jednotní a ani raz sme nezakolísali," zdôraznil prezident, ktorý sa zúčastnil na dnešnom rokovaní Národnej rady SR o prístupovej zmluve. Ratifikačný proces bol podľa predsedu parlamentu Pavla Hrušovského zložitý, no Slovensko teraz čakajú ďalšie náročné úlohy v súvislosti s našim plnoprávnym členstvom. "Som presvedčený, že ak budeme postupovať spôsobom spoločným, tak ako doteraz, že Slovensko čakajú lepšie chvíle," zdôraznil.

Za úspešné smerovanie Slovenska do EÚ patrí vďaka aj opozícii, ktorá pridala svoj hlas do proeurópskeho prúdu smerujúceho k integrácii do EÚ. Uviedol to dnes premiér Mikuláš Dzurinda. Ocenil jednotu koaličného a opozičného tábora v takejto dôležitej veci, ktorá je národným záujmom krajiny. "V istých oblastiach sa teším vskutku zvyšujúcej sa politickej kultúre," doplnil.

Predseda opozičného HZDS Vladimír Mečiar označil prijatie Zmluvy o pristúpení k EÚ za výkon rozhodnutia občanov z májového euroreferenda. Či však bude Slovákom v EÚ lepšie, záleží len na nich. Slovensko bude v Európskej únii (EÚ) podľa predsedu Smeru Roberta Fica dlhodobo zohrávať druhoradú úlohu, čo vyplýva z podmienok, ktoré pre SR vyjednala vláda, a miery pripravenosti krajiny na vstup. Predseda koaličnej ANO Pavol Rusko označil prijatie prístupovej zmluvy s EÚ za krok, ktorý končí teóriu a prináša prax.

Podľa poslanca za SMK Árpáda Duka-Zólyomiho o takmer rok sa začne pre Slovensko nový život v Európskej únii, krajina sa však na to musí dôkladne pripraviť. Poslanci KSS hlasovali proti prijatiu prístupovej zmluvy k EÚ, aby upozornili, že ju bude potrebné v budúcnosti vylepšiť. Podľa Karola Ondriaša by sa mala v zmluve vylepšiť najmä oblasť kvót pre poľnohospodárstvo..

Schuster ocenil jednotu na ceste do EÚ

Slovenský prezident Rudolf Schuster vyzdvihol jednotu politickej scény v súvislosti so schvaľovaním Zmluvy o prístupe k Európskej únii. "V tomto prípade sme naozaj boli jednotní a ani raz sme nezakolísali," zdôraznil prezident, ktorý sa zúčastnil na dnešnom rokovaní Národnej rady SR o prístupovej zmluve.

Pripustil, že vo vnútornej politike sa slovenská politická scéna rozchádza, ale v medzinárodnej politike vládne jednota. "Výsledok je tu, ostatné krajiny, či už krajiny EÚ, alebo iné, ocenili naše konanie," doplnil. Slovenský prezident zároveň ocenil prácu hlavného vyjednávača s EÚ Jána Figeľa. "Ja si myslím, že vyjednané podmienky pre Slovensko nie sú zlé. Nikdy by sme nemohli povedať, že nemohli byť lepšie, je len otázka, čo nám mohla aj druhá strana ponúknuť," doplnil prezident.

V súvislosti s odmietavým stanoviskom komunistov, sa Schuster domnieva, že robia chybu. "Neviem pod akým vplyvom zmenili názor, lebo pokiaľ išlo o referendum, jednotne podporovali náš vstup," doplnil.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika