Asi 700 zlatokopov z celého sveta na Slovensku

Asi 700 zlatokopov zo všetkých kontinentov si dalo prvýkrát rande na Slovensku. Zmerajú si sily na majstrovstvách sveta (MS) v ryžovaní zlata, ktoré sa uskutočnia v dňoch 10. až 22. augusta v Revištskom Podzámčí pri Žarnovici.

Súťažná časť šampionátu sa bude konať od 18. augusta na ostrove v rieke Hron, informoval dnes novinárov v Banskej Bystrici vedúci organizačného výboru a viceprezident Slovenskej asociácie zlatokopov (SAZ) Richard Kaňa. Otvorí ju sprievod účastníkov a uvedenie do predaja knihy Zlato na Slovensku, ktorá predstavuje všetky lokality výskytu a ťažby zlata na Slovensku, ako aj jeho využitie. Folklórny súbor z Juhoafrickej republiky (JAR) predstaví a zároveň pozve zlatokopov na MS 2005 do tejto africkej krajiny.

Súťažiť sa bude v Revištskom Podzámčí v oficiálnych a neoficiálnych, rôznych otvorených i humorných disciplínach. Zlatokopi budú ryžovať americké zlatinky z Kalifornie. "Budeme ich potrebovať asi dve unce, teda vyše 60 gramov. Jedna unca je totiž 31,1 gramu zlata. Na brehu Hrona sme rozložili 30 ďklaimovď, lebo súťažiť sa nesmie vo voľnej vode, a na zlatinky sme prichystali asi 150 vedier," povedal Kaňa. Doplnil, že ryžovaciu panvicu si prinesie každý súťažiaci.

Organizátori pripravili pre účastníkov podujatia od 13. do 18. augusta exkurzie za zlatom, striebrom a meďou po stredoslovenskej banskej oblasti. V banskoštiavnickom Informačnom centre už sprístupnili výstavu Zlato a zlatokopi, približujúcu úspechy slovenských zlatokopov. Predstavuje napríklad ich ocenenia či nimi vyryžované zlatinky.

Na štvorhektárovej lúke pod ruinami stredovekého hradu vybudovali pre účastníkov MS stanový tábor. Pri ňom vyrastie aj country mestečko, kde sa budú konať rôzne burzy minerálov a ľudových remesiel a v stánkoch budú ponúkať občerstvenie.

SAZ, ktorá vznikla v roku 1994, získala ako člen Svetovej asociácie zlatokopov právo usporiadať MS na druhý pokus v silnej konkurencii. Svetové šampionáty sa konali od začiatku 70. rokov minulého storočia vo Fínsku a od 80. rokov každý rok v inej z 20 členských krajín Svetovej asociácie zlatokopov. Kaňa úspešne reprezentuje Slovensko v hľadaní zlatých kúskov, súťaží v individuálnych disciplínach i v súťaži družstiev. Získal titul majstra SR, ČR, Poľska aj Fínska. Vlani vyhral otvorenie "klaimov" slovenských zlatokopov v Chocholnej pri Trenčíne. Z medzinárodných úspechov si najviac cení dva tituly majstra sveta z roku 1999 a titul majstra Európy z roku 1997. Počas doterajšej kariéry sa mu podarilo vyryžovať približne dva až tri gramy zlata.

SME

obsah | Slovenská republika