Zbrane vrhli tieň na Slovensko

Slovensko čelí kritike pre obchodovanie so zbraňami. Celé desaťročie ich dodávalo vládam, ktoré hrubo porušujú ľudské práva, tvrdí Human Rights Watch.

Vo včera zverejnenej správe americká organizácia na ochranu ľudských práv poukazuje na desiatky dokázaných prípadov, keď obchodníci využili medzery v legislatíve na obídenie zbrojného embarga EÚ a OSN.

"Dodávky zbraní, granátov, delostreleckých zariadení a použitých stíhačiek prešli z nemenovaných krajín cez Slovensko do Severnej Kórey, Mjanmarska, Angoly, Sudánu a ďalších štátov," konštatuje organizácia.

"Bratislavské letisko je prekladiskom podozrivých zásielok zbraní," povedala pre agentúru DPA aktivistka Lisa Misolová. Slovenské úrady obvinenia odmietajú. "Dnes je s istotou vylúčené, aby sa prípady spomínané v správe mohli zopakovať," povedal pre Pravdu hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga. Ondrej Varačka z ministerstva hospodárstva je presvedčený, že zákony sa tak sprísnili, že v mnohom predbehli legislatívu budúcich partnerov z EÚ. Sprísnenie vydávania licencií ilustroval tým, že vlani boli povolené obchody za 1,5 miliardy korún a zamietnuté za miliardu.

"Ak boli zbrane vyvezené kdekoľvek do sveta, určite nie tam, kde sa porušujú ľudské práva," vyhlásil. Ľubomír Gažák zo Združenia obranného priemyslu považuje predaj starej techniky za nevyhnutný. Vládou schválený model reformy armády počíta s predajom vojenského materiálu v účtovnej hodnote 40 miliárd korún. Z očakávaného zisku piatich miliárd korún sa má financovať reforma.

Koľko stojí starý tank

Likvidácia: mínus 2 000 USD

Predaj: plus 15 000 USD

(ik), PRAVDA

obsah | Slovenská republika