SIS: Zo Slovenska sa zbrane do Iraku mohli vyvážať iba nelegálne

Agentúra Middle East Newsline so sídlom v Quebecu uverejnila správu, že Irak uzatvoril dohodu na dodávku komponentov pre pozemné vojenské systémy so slovenskými firmami. Podľa zdrojov západných informačných služieb Irak podpísal dohody s niekoľkými slovenskými spoločnosťami o dodávke náhradných dielov pre tanky T-72 a bližšie nešpecifikované samohybné delostrelecké systémy. Názvy slovenských spoločností nie sú známe, ale údajne majú prístup k širokej škále prebytočných systémov sovietskej výroby a náhradných dielov v slovenskej armáde. "Do tejto chvíle sa neuskutočnili žiadne dodávky," uvádza zdroj informačnej služby. "Dohody však boli skompletizované a Irak chce, aby zásielky začali prichádzať v najbližších týždňoch," uvádza sa na internetovej stránke agentúry Middle Eaast Newsline.

Slovenská informačná služba (SIS) to považuje za nepravdepodobné, nakoľko ide o embargovanú krajinu, z čoho vyplýva, že by muselo ísť iba o nelegálny obchod. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla kancelária SIS. Slovenská informačná služba v minulosti upozornila na viaceré pokusy vyviesť vojenský materiál do krajín, na ktoré síce nie je uvalené embargo, ale jestvovalo podozrenie, že oficiálne deklarované krajiny nie sú skutočnými cieľovými štátmi dodávky. Slovenské spoločnosti a územie SR mali byť pri nich využité ako medzičlánok, pričom dodávky mali smerovať aj do rizikových oblastí vo svete. Spravidla išlo o vojenskú techniku ruskej výroby.

Z povahy práce spravodajskej služby vyplýva, že verejne neinformuje o tzv. živých kauzách. Na druhej strane však môže konštatovať, že v súčasnosti nemá žiadne potvrdené informácie o obchode s vojenskou technikou priamo pre Irak, konštatuje sa v stanovisku.

Irak má vo výzbroji 700 tankov T-72 a T-72M, ktoré nakúpil v sedemdesiatych rokoch. Bagdad vlastní tiež množstvo samohybných diel a húfnic, vrátane sovietskej 152-milimetrovej M-1973 a 122-milimetrovej M-1974. Obidva modely získal v polovici sedemdesiatych rokov.

MARKIZA.SK

obsah | Slovenská republika